Half miljoen voor verbetering dierenwelzijn op kinderboerderijen

Amsterdam steekt de komende jaren een half miljoen euro in het verbeteren van het dierenwelzijn op de twintig kinderboerderijen in de stad.

Patrick Meershoek
Kinderboerderij Bos en Lommer is één van de kinderboerderijen die een opknapbeurt krijgt. Beeld Marc Driessen
Kinderboerderij Bos en Lommer is één van de kinderboerderijen die een opknapbeurt krijgt.Beeld Marc Driessen

De kinderboerderijen hebben dit voorjaar een wensenlijstje ingeleverd bij de gemeente. Eerder had de Dierenbescherming op verzoek al een rondgang door de stad gemaakt om voor elke kinderboerderij aan te geven op welke manier het welzijn van de dieren kan worden verbeterd.

Veel kinderboerderijen hebben melding gemaakt van problemen met de drainage van de dierenweiden die bij slecht weer al snel onder water staan. Het gevolg is dat hoefdieren langer dan nodig is op stal worden gehouden om gevreesde ziekten als rotkreupel en leverbot te voorkomen.

Modderpoelen
Ook is er veel vraag naar alarmsystemen, verlichting en camera's om de boerderijen ook buiten openingstijden te beschermen. Andere veel voorkomende wensen zijn klimplateau's voor geiten, flats voor konijnen en modderpoelen voor varkens.

Enkele van de kinderboerderijen hebben specifieke wensen. Zo vraagt de Bijlmerweide in Zuidoost om een net om de watervogels te beschermen tegen roofvogels en wil Gliphoeve een nieuwe staldeur die niet door de pony kan worden geopend.

De grootschalige opknapbeurt moet nog dit jaar van start gaan. De gemeente verwacht dat de werkzaamheden in 2018 zullen zijn afgerond.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden