Plus

Halal Fried Chicken weer open na liquidatie: 'Dolblij zijn we'

Na de liquidatie in de straat van de eigenaar van de formule moest Halal Fried Chicken op de Burgemeester De Vlugtlaan op last van de gemeente dicht. Na dertien maanden gaat de zaak eindelijk weer open.

Jesper Roele
Bij HFC in West wordt keihard gewerkt om zo snel mogelijk weer open te gaan. Beeld Lin van Woldendorp
Bij HFC in West wordt keihard gewerkt om zo snel mogelijk weer open te gaan.Beeld Lin van Woldendorp

"Als we criminelen waren geweest, zouden we niet tot midden in de nacht zelf eten zijn gaan bezorgen om de rekeningen te kunnen betalen," zegt Hasan Çolak (37), mede-eigenaar van Halal Fried Chicken op de Burgemeester De Vlugtlaan in zijn restaurant.

"We moesten de huur en andere vaste lasten van ons restaurant doorbetalen tijdens onze verplichte sluiting. In het voorjaar hadden we bijna geen geld meer. Toen ben ik samen met mijn compagnon vanuit een bedrijfspand eten gaan bezorgen."

Dertien maanden geleden moest het restaurant van Çolak dicht op last van de politie en gemeente. Na meerdere geweldsincidenten vonden de politie en gemeente dat de veiligheid van buurtbewoners in het geding kwam.

Dieptepunt was de liquidatie van Ali Kaynak, eigenaar van de franchiseformule van Halal Fried Chicken. In september 2017 werd hij in zijn auto op de Burgemeester De Vlugtlaan geliquideerd.

Onderzoek gestart
"Voordat hij neergeschoten werd, had hij een afspraak bij ons in de zaak," vertelt Çolak. "Hij heeft ons gedag gezegd toen hij wegging en vlak daarna hoorden we schoten. Een vriend van Ali riep dat hij het was. Ik ben naar buiten gerend en heb geprobeerd hem bij bewustzijn te houden tot de ambulance er was. Dat was erg heftig om mee te maken."

De HFC van Çolak en zijn compagnon bleef na de liquidatie open, maar er ontstond veel verwarring in de media.

"Er werd gezegd dat de eigenaar van de HFC op de Burgemeester De Vlugtlaan was geliquideerd, maar dat was onzin. Ali Kaynak was de bedenker van de formule en de franchisegever. Wij zijn franchisenemer van HFC zoals je er meerdere hebt in Amsterdam. De huur van het pand betalen we iedere maand zelf. Bij Ali kochten we alleen onze producten in."

In eerste instantie mocht het restaurant van Çolak openblijven, ondanks de afrekening en eerdere incidenten. Maar op 5 november 2017 kwam daar toch verandering in, weet Çolak nog goed. "We kregen een brief van de gemeente dat we dicht moesten.

Ze vonden het onveilig voor de buurt en ze waren een onderzoek naar ons gestart. We hebben toen meteen een advocaat ingeschakeld, maar het heeft toch tot een horecaverbod van dertien maanden geleid."

Volgende week weer open
In deze periode volgden meerdere gesprekken met de gemeente en een rechtszaak. De rechter besloot echter dat het horecaverbod gehandhaafd mocht worden zolang er nog geen onderzoeksresultaten bekend waren. Die kwamen eind 2018.

Mede-eigenaar Hasan Çolak. Beeld Lin van Woldendorp
Mede-eigenaar Hasan Çolak.Beeld Lin van Woldendorp

"Op 18 december werden we voor een gesprek uitgenodigd op het stadsdeelkantoor, met twee mensen van de gemeente en iemand van de politie. Zij vertelden ons dat weer open mochten, er was niets in de onderzoeken naar voren gekomen waardoor het horecaverbod gehandhaafd kon blijven. Dolblij waren we."

Bijna een maand later wordt er druk gewerkt in het restaurant. Çolak en zijn compagnon willen zo snel mogelijk weer open. "Gelukkig wil veel van ons oude personeel weer terugkomen. Volgende week moeten we weer open kunnen."

Ruzie tussen compagnons

In 2014 richtten drie Turkse Amsterdammers Halal Fried Chicken op. De ondernemers dachten met deze formule van halal fast food de concurrentie aan te kunnen gaan met internationale fastfoodketens.

Grote man achter de formule was Ali Kaynak die al een restaurant had in Nieuw-West. Binnen drie jaar openden er in de stad franchisevestigingen op het Water­landplein, Plein '40-'45 en en op de Burgemeester De Vlugtlaan.

Zo goed als het met de restaurants ging, zo slecht verliep de samenwerking tussen de drie oprichters. In augustus 2016 brak er in de vestiging op Plein '40-'45 een vechtpartij uit tussen Kaynak en een compagnon, waarbij Kaynak een kippentang als wapen gebruikte. De compagnon verliet HFC en begon aan de overkant van de straat een restaurant dat Halal Burgers & Chicken heet.

Op 1 april verliet ook de laatst overgebleven compagnon het bedrijf. Een paar maanden later, in april 2017, werd er brand gesticht op het dak van de vestiging op de Burgemeester De Vlugtlaan.

In de buurt van het restaurant werd in augustus de compagnon die in januari het bedrijf had verlaten, in zijn been geschoten. ­Enkele weken later op 11 september 2017 werd Kaynak beschoten op de Burgemeester De Vlugtlaan;hij overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Onduidelijk is waardoor de ruzies tussen de compagnons
zijn ontstaan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden