Column

Hakken op de islam

Theodor Holman Beeld Wolff
Theodor HolmanBeeld Wolff

'Heb je nou je zin? Moslims in Nederland worden religieuzer. Dat zegt het Centraal Plan Bureau dat dit heeft onderzocht. Moslims gaan vaker naar de moskee, ze bidden vaker..."

"Het kan me niks schelen."

"O, het kan mijnheer niks schelen. Maar de oorzaak zijn figuren als jij en Wilders. Die constant maar op de islam zitten te hakken. Dat zeggen echte geleerden. Door de negatieve berichtgeving trekken moslims zich terug in eigen geloof."

"O, nu is het mijn schuld. Nou, dan mogen ze me wel dankbaar zijn. Doe ik toch wat goeds voor hun geloof."

"Het komt door jullie constant discrimineren van moslims dat zij nu geloviger zijn..."

"Vreemde theorie."

"Hoezo vreemde theorie?"

"Elke dag krijgen katholieken negatieve aandacht, want elke dag lees ik dat er weer priesters zijn die aan kinderen hebben gezeten. Volgens jouw theorie van de effectiviteit van negatieve aandacht zouden de Nederlandse katholieken dan nog katholieker moeten zijn geworden. Nou, dat is niet het geval. Er zijn steeds minder katholieken."

"Als je eens wat minder negatieve aandacht aan moslims zou geven, zou je ze de kans geven om atheïstisch te worden. Dat wil je toch zo graag?"

"Dat kan me niks schelen. Ik vind het beter om niet gelovig te zijn dan wel gelovig, en als je wel gelovig bent, denk ik dat je beter joods, katholiek of protestant kunt zijn dan islamiet. Vind je dit nu een heel rechts racistisch oordeel? Discrimineer ik nu op schandalige wijze?"

"Je discrimineert verkapt. Ik wéét dat je discrimineert, maar ik kan het niet bewijzen."

"Ik discrimineer niet!"

"Jawel, maar ik kan het niet bewijzen. Het is iets wat ik voel. En ik ben niet eens moslim. In jouw nabijheid durf ik gewoon niet over moslims te praten. Het heeft misschien te maken met je Indische achtergrond."

"Pardon? Wie discrimineert hier nou?"

"Nou, ik niet, want ik discrimineer niet. Maar ik weet bijvoorbeeld dat in Indonesië christenen en moslims steeds harder tegenover elkaar staan."

"Ik ben nog nooit in Indonesië geweest."

"Doet er niet toe. Je bent waarschijnlijk zo opgevoed door je ouders. Moslimhaat zit dan onbewust in je. Je kunt er misschien niets aan doen. Wilders is een Indo, Baudet is er één, jij... racisme is genetisch overdraagbaar, wist je dat?"

"Neem je me nu in de maling?"

"Nee, ik heb dit op de universiteit geleerd. Aan de VU."

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief.

Reageren? t.holman@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden