Plus

Hakim Ziyech: 'Ik ben niet op zoek naar applaus'

Hakim Ziyech (24) is misschien de beste maar zeker de kleurrijkste en meest besproken voetballer van de eredivisie. Een interview aan de hand van zes citaten van Johan Cruijff.

Hakim Ziyech met Klaas-Jan Huntelaar tijdens het trainingskamp in Lagos. 'Tegen hem zeg ik: 'Als ik de bal krijg, kun je al gaan lopen. Ik zie je wel.' Beeld Erwin Spek/ProShots
Hakim Ziyech met Klaas-Jan Huntelaar tijdens het trainingskamp in Lagos. 'Tegen hem zeg ik: 'Als ik de bal krijg, kun je al gaan lopen. Ik zie je wel.'Beeld Erwin Spek/ProShots

Je moet schieten, anders kun je niet scoren
"Die hoorde ik ooit van Peter Bosz. Hij had wel meer van die Cruijffiaanse wijsheden. Ik heb een redelijk goed schot en in mijn periode bij FC Twente vloog bijna elke bal erin. Hij wilde mij daarin stimuleren, denk ik. Maar deze uitspraak staat volgens mij ook voor: voer dingen niet te lang door, ga recht op je doel af, neem de kortste weg. Want ik ben er wel achtergekomen dat topvoetbal draait om rendement."

"Dat schot in mijn linkerbeen heb ik van na­ture, maar het is aangescherpt op de pleintjes. Straatvoetbal is niet alleen pielen op de vierkante meter met kleine doeltjes - het is óók schieten. Tegen Excelsior, vlak voor de winterstop, benutte ik na een serie mislukte pogingen eindelijk weer eens een vrije trap. Met een beetje mazzel, dat wel. Maar ja, je moet schieten, hè, anders kun je niet scoren. En blijven oefenen, blijven trainen. Daarvan wordt je trap in elk geval niet slechter."

"Als dingen niet gaan zoals je wilt, moet je niet gaan twijfelen. Ik ken geen twijfel. Ik doe wat ík het beste vind. Anderen mogen daar een mening over hebben, kritiek hebben, maar uiteindelijk staan zij niet op het veld en ik wel."

"Dat eigenwijze, vastbeslotene, zit wel in mijn karakter. Vroeger kon ik daardoor hevig botsen. Was ik echt misselijk, ging over de grens. Dan praat ik over een jaar of 8 terug. Toen was ik 16, 17 jaar. De puberteit. Nu ben ik wat rustiger. Dat is fijn, vooral voor de mensen om mij heen, want zij hebben er meer last van gehad dan ik. Ik kijk niet met een rotgevoel terug op die periode, zo erg was het ook weer niet. En het zijn nog steeds diezelfde mensen die mij omringen, de mensen die van mij houden en met wie ik daar nu ook om kan lachen."

"Maar ik denk wel dat mijn gedrag niet altijd in mijn voordeel heeft gewerkt. Hoe ouder, hoe wijzer zullen we maar zeggen. Is dat ook een uitspraak van Cruijff?"

Je gaat het pas zien als je het door hebt
"Ik kwam van Twente naar Ajax en ik ging van een vrije rol naar een rol waarbinnen ik ook voor het team veel arbeid moest leveren. Ik vond die omschakeling in mijn hoofd niet moeilijk, want ik wil een complete midden­velder worden. En die wil is sterk."

"Bij Twente knapten anderen het vuile werk op en moest ik het verschil maken. In de top heb je meer nodig. En ik wil de top bereiken, het hoogst haalbare. In Nederland is dat Ajax. Aan andere clubs of competities denk ik niet. Dat doe ik wel als het zover is."

"Ik loop per wedstrijd 3 kilometer meer dan bij FC Twente. Dat lopen is belangrijk voor mijn spel. Krachttraining doe ik ook, maar ik moet geen kleerkast worden. Dat is ook niet mijn bouw: rank, lange benen. Als ik meer spiermassa zou kweken, forser zou worden, verlies ik misschien snelheid en wendbaarheid. Dat zou nadelig zijn voor mijn spel. Ik wil langs tegenstanders kunnen blijven glippen. Dat moet ­soepel gaan."

"Ik heb dit seizoen in de competitie nog niets gemist: 18 maal 90 minuten. Ik ben topfit. Vorig seizoen moest ik lichamelijk wennen. Liet ik de wedstrijd tegen FC Kopenhagen schieten omdat ik niet fris was. Ik moest herladen. En als ik dat zo voel, zeg ik dat."

"Alle aspecten van mijn spel kunnen en moeten nog een paar procent beter. Dat is de fase waarin we nu zitten. Ik zeg 'we' omdat je het niet alleen doet. Je hebt je medespelers en de staf ook nodig. Erik ten Hag en Alfred Schreuder zijn de nieuwe trainers. Schreuder ken ik van Twente. Fijn dat hij er is. Hij haalt het beste in voetballers naar boven. Hij kan ze op de juiste manier triggeren."

"Hij heeft mij geleerd om schijt te hebben aan alles. Laten inzien hoe de buitenwereld reageert: heel opportunistisch. Vooral als je jong bent, voel je je snel aangevallen. Op dat gebied heeft Alfred Schreuder mij enorm geholpen. ­Iedereen die niet direct bij mijn elftal betrokken is, of niet tot mijn vriendenkring of familie hoort, is onbelangrijk. Dat zijn mijn kaders. Ik luister alleen naar de mensen die dicht bij me staan. De rest glijdt van me af."

Voetbal is een simpel spel, maar het moeilijkste dat er is, is simpel voetballen
In dezelfde categorie zei Johan Cruijff ook nog iets anders: Om goed te voetballen, heb je goede voetballers nodig. Maar een goede voetballer heeft bijna altijd het probleem van een gebrek aan rendement. Hij wil het altijd mooier doen dan strikt noodzakelijk.

"Ik probeer inderdaad wel de oplossing te vinden die niet wordt verwacht. Als dat lukt, kan een moeilijke bal er simpel uitzien. Met creativiteit kun je beslissend zijn. Ik zoek daarbij niet naar het applaus, het gaat vanzelf. Vaak heeft het vervolg van een actie zich al in mijn hoofd afgespeeld. Als een filmpje. Vóórdat ik de bal ontvang, weet ik al waar de vrije man staat. Met Klaas-Jan Huntelaar heb ik het daar geregeld over. 'Als ik de bal krijg, kun je al gaan lopen. Ik zie je wel'."

"De moeilijkste oplossing is niet altijd de ­beste oplossing. Ik sta in veel lijstjes bovenaan, zowel positief als negatief. Met mijn kwaliteiten kan ik veel gevaar stichten en natuurlijk gaan dan ook dingen fout. Maar de balans slaat door naar het positieve."

Precies op de helft van het seizoen, na 17 duels, heeft Ziyech van alle eredivisiespelers veruit de meeste kansen gecreëerd voor zijn ploeg (70) en het vaakst een doelpoging ondernomen: 77 keer. De aanvallers Jürgen Locadia (PSV) en Alireza Jahanbakhsh (AZ) volgen met 66 pogingen, maar Locadia (26) en Jahanbakhsh (25) mikken de bal vaker tussen de palen dan Ziyech (18), die op 4 goals staat. Ook opvallend: de Ajacied verovert de meeste ballen.

"Een aparte statistiek voor een creatieve middenvelder. Vind ik zelf ook. En het zegt dat ik niet alleen in balbezit goed werk lever. Mijn kijk op het spel is veranderd. Als jong ventje was ­Ronaldinho mijn voorbeeld. Hij stond op nummer 1. En de Cristiano Ronaldo van Manchester United vond ik ook geweldig, met al die schijnbewegingen. Naarmate je ouder wordt, let je meer op spelers die op jouw positie spelen. ­Zoals Mesut Özil. Eerst kijk je naar wat je mooi vindt, later naar professioneel en goed. En dat kan ook héél mooi zijn."

Als ik zou willen dat je het begreep, legde ik het wel beter uit
"Dat is om mensen op een afstand te houden, denk ik. In sommige gevallen kan ik dat begrijpen en heb ik daar ook wel een handje van. Maar meestal ben ik heel direct, dan is het gelijk duidelijk. Daar hebben mensen wel moeite mee, die horen liever politiek correcte antwoorden. Ik ben ook scherp op wat anderen zeggen. Ik luister goed. Met trainers precies zo. Ik geef ze tegengas als ik een andere mening heb. De één waardeert dat, de ander niet. Daardoor heb ik in het verleden wel gebotst met trainers, maar daar heb ik geen spijt van. Zo ben ik nu eenmaal. Dat verander ik niet."

"Ik ben ook direct geweest nadat ik tegen ­Roda JC was uitgefloten door het publiek in de Arena. Dat gebeurde al in de eerste helft. Als ik zelf supporter was, zou ik dat niet doen. Tuurlijk zou ik ook balen, en tegen de mensen met wie ik naar de wedstrijd kijk, zou ik zeggen: nou, die heeft zijn dag niet. Kan een keer gebeuren. Maar ik voetbal al zes jaar in de eredivisie. Iedereen weet hoe ik speel en wat ik kan. En ik ben een voetballer die zich ook tijdens een wedstrijd kan herpakken. Ik zal me nooit verstoppen, want ik ben hard voor mezelf. Streng."

Elk nadeel heeft z'n voordeel
"Je zou kunnen redeneren: Ajax speelt dit seizoen geen Europees voetbal dús Hakim Ziyech kan met Marokko redelijk uitgerust en fris naar het WK. Maar ik zie het anders: hoe meer wedstrijden je speelt in een seizoen, hoe fitter je bent. Vorig seizoen haalden we de finale van de Europa League, maar ik had daarna niet het gevoel dat ik leeg was. Je zit in een ritme van om de drie dagen een wedstrijd, je lichaam is aan die belasting gewend en dat had ik voor mijn gevoel nog wel vijf weken door kunnen trekken. Of we wereldkampioen kunnen worden met Marokko? Met Gods wil. Maar we hebben sowieso een mooie ploeg en we zitten in een schitterende poule, met Spanje en Portugal. Ik kijk er enorm naar uit om op het WK te spelen."

Het behoort tot de wetten van het voetbal dat op succes vaak een grote teleurstelling volgt
"Is bij ons gebeurd. Ik heb na de thuisnederlaag tegen Rosenborg tegen verslaggevers gezegd dat Ajax niet op tijd heeft geanticipeerd op spelers die waren vertrokken. Als ik dat vind, draai ik er niet omheen, maar ik ben niet de enige speler geweest die zich heeft uitgesproken. Van de clubleiding heb ik geen reactie gekregen, maar ze hebben wel geluisterd, want er zijn daarna spelers gehaald. De eerste maanden ­waren zwaar. Er was een trainerswissel, we moesten veel dingen opnieuw met elkaar opbouwen en we beleefden een dramatisch einde van het trainingskamp in Oostenrijk. Dat heeft allemaal een rol gespeeld. Maar laten we er de tweede seizoenshelft iets moois van maken met z'n allen. Met een kampioenschap kunnen we sportief nog een hoop goedmaken."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden