Lezersbrief

'Hak de knoop door en geef Holocaustslachtoffers hun gedenkteken'

En weer verzet van het 'Comité Niet hier' bij monde van Eric Matser tegen de locatie voor het Namenmonument ter herdenking van de slachtoffers van de Holocaust.

Een artist's impression van het Holocaust Namenmonument in de Weesperstraat Beeld -
Een artist's impression van het Holocaust Namenmonument in de WeesperstraatBeeld -

De Weesperstraat wordt daarvoor te druk bevonden, te gevaarlijk, het tast het zicht op het beschermde stadsgezicht aan en - gotspe van dit verzet tegen de plaatsing van dit monument - het zou beter passen in de voormalige Jodenbuurt.

Eric Matser is kennelijk te jong om nog herinneringen te hebben aan de aanblik van de Weesperstraat in de jaren na de 2e Wereldoorlog. De rijen leeggehaalde, half gesloopte woningen, achtergelaten door de Joodse gezinnen die daar ooit woonden en werden afgevoerd om nooit meer terug te komen.

Schokkend
Die Weesperstraat, lees Meijer Sluijzer er nog eens op na Eric Matser, behoorde wel degelijk tot wat u de Jodenbuurt noemt. Een monument ter nagedachtenis aan die Joden, onder hen een belangrijk deel van mijn omgebrachte naaste familieleden, zou in uw opvatting een fremdkörper betekenen in het zeventiende-eeuwse stadsgezicht.

Ooit wel eens bedacht dat die ca. 90.000 vermoorde Amsterdamse Joden voor 10 procent deel uitmaakten van diezelfde historie van onze stad? Dat zij na hun komst naar Nederland vanaf de 17e eeuw hun steentje hebben bijgedragen aan de opbouw van het historische Amsterdam.

Het is schokkend te ervaren dat er ruim 71 jaar na het einde van die verschrikkelijke moordpartij nog weerstand bestaat tegen het voorstel een gedenkteken voor de slachtoffers op te richten. Zij bestaan alleen nog in de herinnering van hen die overleefden en het enige dat vele van ons vurig wensen, is dat ten minste hun namen bewaard zullen blijven.

'Hak de knoop door'
Zodat zij op die manier hun plaats krijgen en bewaren in de historie van Amsterdam, los van individuele opvattingen over de esthetica van de vormgeving en trainering van de realisatie van het herdenkingsmonument door verschil in interpretatie van het begrip historie.

Er is zo langzamerhand genoeg tijd besteed aan verschillende ontwerpen en het zoeken naar de meest geschikte plek. Laat het gemeentebestuur nu eindelijk eens definitief de knoop doorhakken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden