Update

Haïti zware klus voor speurhonden

AMSTERDAM - De speurhonden Rifka, Finder, Borat, Scanner en Kazan zijn dinsdag teruggekeerd op Schiphol. De vijf Mechelse herders en hun vier begeleiders van de Nederlandse stichting Signi hebben ruim een week gezocht naar slachtoffers van de aardbeving in Haïti.

Signi-voorzitter Esther van Neerbos keek na een lange vliegreis met voldoening terug op de vermoeiende missie, die ze omschreef als de zwaarste tot nu toe. ''Meteen na aankomst in Haïti hebben we samen met een Turks en Frans team een overlevende uit het puin kunnen halen'', vertelde Van Neerbos. De 24-jarige vrouw zat vast in een huis dat een dag na haar redding tijdens een naschok helemaal instortte.

De honden hebben daarna meer dan honderd levenloze lichamen kunnen opsporen. ''Met een gebietst potje verf konden we de vindplek aangeven. Het uitgraven van al deze lichamen zal nog dagen in beslag nemen'', verwacht Paulien Spoek uit Deventer, eigenaresse van speurhond Borat, die de afgelopen week vijf kilo is afgevallen.

Op Schiphol kreeg het reddingsteam applaus en bloemen. Voor de honden was er water. ''Zij zijn toch ook wel heel blij om weer thuis te zijn. Het was een zware reis. Van Haïti naar de Dominicaanse Republiek moesten we tien uur achterin een truck zitten in de brandende zon. Onderweg zagen ze water en sprongen er meteen in'', aldus Van Neerbos. In het vliegtuig vanuit New York mochten de getrainde honden in de cabine mee met hun begeleiders.

Van Neerbos, Spoek en de overige twee begeleiders Saad Attia en Janette Kruit waren opgelucht weer voet te zetten op Nederlandse bodem. Het verblijf in de tentjes op het kamp van de Verenigde Naties en de omstandigheden tijdens de zoekacties waren zwaar en vermoeiend. Van Neerbos: ''We hielden elkaar goed in de gaten en praatten veel over wat we meemaakten.'' Spoek: ''Het werk was ons enige houvast.''

Signi Zoekhonden, opgericht in 2005, opereert onafhankelijk van de overheid en reist op eigen houtje naar rampgebieden om overlevenden en overledenen op te sporen. In Nederland worden de herders ingezet bij vermissingen. Signi kwam eerder in actie na de tsunami in Zuidoost-Azië en de aardbevingen in Pakistan en China. Van Neerbos: ''In vergelijking met de andere rampen vond ik het gebrek aan eten en drinken het meest schrijnend. Zelfs toen we weggingen was er nog steeds niet voldoende drinkwater.'' (ANP)

Rifka, Finder, Borat, Scanner en Kazan en hun begeleiders arriveren dinsdag op Schiphol. Foto ANP Beeld
Rifka, Finder, Borat, Scanner en Kazan en hun begeleiders arriveren dinsdag op Schiphol. Foto ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden