Hague weg als minister Buitenlandse Zaken

De Britse politicus William Hague stapt op als minister van Buitenlandse Zaken van Groot-Brittannië. Hij trad in 2010 aan in het kabinet van premier David Cameron.

Cameron is bezig met een herschikking van zijn kabinet. Volgens de Britse nieuwszender Sky News wordt Philip Hammond de opvolger van Hague. Cameron zal de namen van zijn nieuwe kabinet noemen als de herschikking morgen wordt afgerond.

Wonderkind
Hague was vroeger het wonderkind van de Britse Conservatieven. Hij klom razendsnel op in de partijgelederen. In 1997 kwam hij aan het roer van de Conservatives te staan, als vervanger van oud-premier John Major. Hij was toen 36 jaar oud en werd een van de jongste leiders in de partijgeschiedenis. Hague moest de partij een nieuw elan geven na de vernietigende verkiezingsnederlaag die Labour-leider Tony Blair premier had gemaakt.

Hague probeerde met mateloos optimisme en energie het tij te keren in de volgende verkiezingen, maar hij faalde jammerlijk. De 'Tories' wisten in 2001 slechts één zetel winst in het Lagerhuis te behalen. Hij stapte op. Voor het eerst sinds de jaren '20 wist een Conservatieve leider geen premier te worden.

Na zijn opstappen bracht Hague een tijdje in de luwte door. Hij bleef in het parlement, op de achterste rijen. Daar gold hij als een briljant debater, een van de weinigen die het meestal rumoerige Lagerhuis stil kon krijgen. Niemand was dan ook verbaasd dat Hague in 2005 terugkeerde op de voorste banken in het Lagerhuis. Na het aantreden van David Cameron als partijleider werd Hague schaduwminister van Buitenlandse Zaken. Toen Cameron in 2010 premier werd, promoveerde Hague met hem mee.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden