Hagenezen komen ons vuil ruimen

AMSTERDAM - 'Niet heel erg veel' witteboordenambtenaren hebben dinsdag de vuilnismannen geholpen door met bezem en prikker de straat op te gaan. De oproep van stadsdeel Centrum om als blijk van waardering voor de stakingsvolhardendheid de vuilnismannen een paar uur te helpen, leidde tot 'tussen de 25 en 35' aanmeldingen.

De vuilnisstaking zette druk op onderhandelingen, die vrijdagnacht uitmondden in een nieuwe cao voor alle gemeenteambtenaren.

Mede daardoor lopen de kosten hoog op. De nieuwe cao kost de gemeente inclusief de stadsdelen dit en volgend jaar in totaal 27 miljoen euro. Een deel van dat geld is al uitbetaald in een eerdere, eenmalige loonsverhoging.

Het aantal meehelpende witte boorden dinsdagmorgen 'lijkt niet heel erg veel, maar is gezien de termijn van de oproep reëel', aldus stadsdeelwoordvoerder Ton Boon. ''Het stadsdeel heeft rond de 900 ambtenaren, van wie 350 bij de reiniging werken.''

Boon was vanmiddag present bij verzamelpunt de Dokwerker om bezem of prikker ter hand te nemen. ''Net als een aantal deelraadsleden. Stadsdeelvoorzitter Jeanine van Pinxteren heeft beloofd mee te vegen.'' Vanuit het stadhuis kwam geen enkele wethouder helpen. ''Dit is echt een initiatief van stadsdeel Centrum,'' aldus een gemeentewoordvoerster, die de kwestie vanmorgen 'eerst eens moest bekijken' voordat ze eventueel besloot zelf aan de slag te gaan.

De Amsterdamse vuilnismannen hadden bij de Dokwerker honderd stel handschoenen en fluorescerende hesjes klaarliggen voor de hulptroepen.

Een opkomst van dertig witte boorden is volgens voormalig stakingsleider Ron Rumkorf 'toch een aardig percentage van het aantal kantoormensen'.

De Amsterdamse vuilnisophalers kregen vandaag ook hulp van dertig brandweermannen uit Den Haag. Bleef de taak van de witte boorden beperkt tot vegen en prikken, de brandweerlui werden ingezet om in Amsterdam-Oost de opgetaste vuilnis bij en op ondergrondse containers op te ruimen.

''Brandweermannen kun je wat zwaarder werk vragen. Als de containers vrij zijn, kunnen we ze morgen makkelijk legen. In die zin is dit een godshulp,'' aldus Rumkorf. (ADDIE SCHULTE, ROB ROMBOUTS)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden