HagaZiekenhuis hervat hartoperaties volgende week

Het HagaZiekenhuis in Den Haag gaat vanaf dinsdag weer hartoperaties uitvoeren. Dat maakte het ziekenhuis vandaag bekend. Eind maart schoof het ziekenhuis alle geplande ingrepen op de lange baan na een incident met een hoogrisicopatiënt.

null Beeld anp
Beeld anp

Bij de opstart van die operatie handelde het ziekenhuis niet volgens protocol. De patiënt was al onder narcose, maar werd uiteindelijk niet behandeld. Een meldpunt van Hartpatiënten Nederland heeft sinds de operatiestop ruim 50 klachten en meldingen ontvangen over het Haga.

Eerder in maart raakte het ziekenhuis in opspraak toen een radioprogramma meldde dat tussen 2007 en 2010 opvallend veel mensen stierven op de afdeling cardiochirurgie. Volgens het ziekenhuisbestuur klopte dat niet, maar was er wel sprake van gebrekkige samenwerking tussen de chirurgen.

De afgelopen weken heeft het ziekenhuis zijn eigen beleid, protocollen, richtlijnen en procedures geëvalueerd. 'De 'cardioketen', de samenwerking van verschillende specialisten, functioneerde niet goed. Die hebben we nu verbeterd', aldus een woordvoerder. In overleg met de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) besloot het ziekenhuis vervolgens de operaties te hervatten. 'Met elkaar staan chirurgen, cardiologen, verpleegkundigen en ander personeel garant voor veilige cardiochirurgische zorg.'

In totaal gingen zo'n 80 operaties niet door. Eén patiënt wilde liever al in een ander ziekenhuis geholpen worden, de anderen ondergaan binnenkort alsnog hun ingreep in het Haga.

Eerder werd al bekend dat de mensen die een klacht of melding hadden ingediend, compensatie krijgen. Het ziekenhuis betaalt een deel van de juridische kosten voor onderzoek naar mogelijk verwijtbare fouten door de afdeling hartchirurgie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden