Hacker Drinkman in VS voorgeleid; geen borgtocht

De Russische hacker Vladimir Drinkman, die de afgelopen week door Nederland aan de Verenigde Staten werd uitgeleverd, is gisteren voorgeleid aan een federale rechter in de staat New Jersey. Drinkman wordt ervan verdacht achter een van de grootste datadiefstallen in de VS te zitten. Mogelijk zijn bij de hack de gegevens van 160 miljoen creditcards gestolen.

De Rus Vladimir Drinkman voor de rechtbank in Den Haag (archieffoto). Beeld anp
De Rus Vladimir Drinkman voor de rechtbank in Den Haag (archieffoto).Beeld anp

De 34-jarige verdachte werd geboeid en gekleed in een gele overall het gerechtsgebouw in Newark binnengeleid. De Rus werd in 2012 in Amsterdam gearresteerd. Hij hield gisteren ten overstaan van de rechter vol onschuldig te zijn.

'De komende weken en maanden is Drinkman eindelijk in de gelegenheid de bewijzen die de overheid tegen hem zegt te hebben, te zien en tegemoet te treden', zeiden zijn advocaten Bart Stapert en Florian Miedel na de zitting. 'Hij kijkt er naar uit deze aanklachten keihard aan te vechten.'

De aanklagers schilderen Drinkman af als een 'doorgewinterde hacker' die zich specialiseert in het binnendringen van bedrijfsnetwerken om daar informatie te oogsten. Volgens de aanklacht heeft de Rus samen met vier anderen alleen al bij drie bedrijven voor 300 miljoen dollar schade aangericht.

Maximaal 30 jaar celstraf
Rechter James B. Clark III bepaalde gisteren dat Drinkman niet op borgtocht vrij mag komen en zette het begin van het proces voorlopig voor 27 april op de agenda. Indien schuldig bevonden aan de ernstigste vergrijpen in de elf punten tellende aanklacht wacht hem maximaal dertig jaar gevangenisstraf.

Stapert en Miedel zetten in op vrijlating. 'De heer Drinkman wil boven alles zo snel mogelijk terug naar huis in Rusland zodat zijn 3-jarige dochter niet zonder haar vader hoeft op te groeien. Dat blijft de belangrijkste focus van de verdediging', aldus beide raadsheren.

Drinkman wordt evenwel ook door Rusland gezocht. Daar wordt hij verdacht van hacks bij Russische bedrijven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden