Opinie

'Hacken is voor de echte hacker het opsteken van een dikke vinger'

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column uit Het Parool.

Beeld Jean-Pierre jans


Hackers hebben mijn sympathie, tenzij ze te moralistisch worden.
Wie een hacker is, is per definitie een moralist omdat hij juist antimoralistisch te werk gaat. Je doet als hacker iets wat niet mag, je breekt in, je rommelt in de computer van een ander, je bent eigenlijk een dief, want je steelt - maar toch begrijp ik het. De echte hacker hackt om iets te ontluisteren. Hij wil iets laten zien: hoe lek het systeem is, hoe gevaarlijk het systeem is, hoe corrupt het systeem is. Hij is een provo.
Hacken is voor hem het opsteken van een dikke vinger.

Kijk eens, Apple en Bill Gates, wat ik met jullie computers kan!
Een hacker heeft iets van een zakkenroller - het mag niet, het moet gestraft worden, maar je kunt genieten van zijn techniek.
Maar dat moralisme gaat soms tegenstaan. Dat China alles doet om Amerika defensiegeheimen te ontfutselen - en omgekeerd - is goedkoop. Het is spionage.

Een hacker die aantoont hoe gevaarlijk onze defensie is, verdient lof.
Maar nu die hackers die de vreemdgangerssite Ashley Madison zijn binnengeslopen. Dat zijn misdadigers. Nu er twee mensen door hun hacks zelfmoord hebben gepleegd, kun je ze volgens mij ook nog moord verwijten.

Met mijn zeer geliefde Paroolcolumniste Karin Spaink praat ik vaak en graag over Julian Assange, de man van de Wikileaks. Is hij een held of niet? Karin vindt van wel, geloof ik. Ik twijfel. Al vind ik het wel belachelijk, zelfs schandalig, dat Amerika hem wil berechten.
Stel, je vindt echt dat vreemdgaan niet kan. Is dan het onthullen van wie vreemdgaat, een heldendaad?

Nee. Je brengt, zoals nu ook is bewezen, mensen in gevaar. Instituties mag je in gevaar brengen; mensen nooit. En dus ook instituties niet, als dat een gevaar voor mensen oplevert.
Assange heeft vooralsnog geen mensen in gevaar gebracht - hij moet zijn gang kunnen gaan. Al twijfel ik.
Maar die hackers van Ashley Madison moeten opgespoord en gearresteerd worden. Vreemdgaan is niet bij wet verboden.

Dat we moeten constateren dat de nieuwe hackers geen provo's zijn, maar benauwend denkende kleinburgers, lijkt me het hackersgilde geen goed doen. Het is te vergelijken met goochelaars die politici worden; je wantrouwt hun oprechtheid, ze hebben altijd iets in hun mouw, ze misleiden je en verkopen een truc als magie.

Wilt u reageren op dit artikel? Dat kan. Scroll een beetje naar beneden om een reactie te plaatsen of stuur een mail.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden