Haatmail voor Tatesen

AMSTERDAM - Niet alleen Richard Tates uit Hoofddorp wordt ten onrechte aangezien voor de dader van de aanslag op Koninginnedag, Karst Tates uit het Gelderse Huissen. Er is nóg een Richard Tates ontdekt, in Uithoorn.

Beide heren delen alleen de achternaam met de dader van de aanslag op de koninklijke familie op Koninginnedag in Apeldoorn, waarbij zes omstanders én de dader het leven verloren.

De Hoofddorper Tates heeft inmiddels een advocaat in de arm genomen nadat het Algemeen Dagblad een foto van hem op de voorpagina heeft gepubliceerd, met daaronder de kop 'Karst Tates kondigde zijn gruweldaad aan.' Ook het SBS6 programma Shownieuws gebruikte de foto, maar plaatste nog een balkje voor de ogen van Tates.

Het Algemeen Dagblad rectificeert vandaag op de voorpagina. 'Het AD betreurt deze persoonsverwisseling zeer en biedt de heer R. Tates zijn oprechte excuses aan,' schrijft hoofdredacteur Jan Bonjer. Eerder liet het AD weten dat ze de foto aan vier bronnen - vrienden, kennissen en buren - had laten zien. Volgens het AD bevestigden zij dat het een foto van de dader was.

Tates' advocaat Hugo Heerenbout: ''Terwijl mij is gebleken dat andere media zoals Hart van Nederland, ook van SBS 6, de foto wel degelijk hebben gecheckt en tot de conclusie zijn gekomen dat het een onschuldige betrof.''

Shownieuws laat de zaak verder afhandelen door zijn juristen. ''Richard heeft vele haatmails ontvangen, ranzige mail ook met een dreigende en scheldende toon, post waar de honden geen brood van lusten,'' aldus advocaat Heerenbout. ''Hij is er helemaal beduusd van. Hij voelt zich er zeer onprettig bij, want de mensen om hem heen herkennen zijn foto en bellen naar zijn werk. Hij voelt zich afgeschilderd als een schimmig type.''

Ondertussen loopt er nog een Richard Tates rond. Niet alleen heeft deze niets met de aanslag te maken, maar ook niets met de persoonsverwisseling van het AD. Toch staat de Hyve van de Uithoorner bol van de steunbetuigingen en een enkele bedreiging: 'Ik hoorde dat jij die aanslag hebt gepleegd! Ben je wel helemaal lekker??? Ga gauw je excuses aanbieden als je nog leeft!' En: 'Ik hoorde (...) dat jij de aanslag hebt gepleegd in Apeldoorn... waar hou je je schuil, kom tevoorschijn!!!'

Andere reacties getuigen van medeleven. 'Dit had nooit mogen gebeuren, wens U sterkte, en als ik U was, dan zou ik het er niet bij laten zitten. Dit is echt van de gekke!!!'

Slechts een enkeling snapt dat het hier niet om de met Karst T. verwarde Richard Tates uit Hoofddorp gaat. Een ander laat een tip achter: 'Maak je Hyve privé!'. (HET PAROOL)

De Hyve van de Uithoorner staat bol van de steunbetuigingen en een enkele bedreiging. Screenshot hyves
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden