Haat en nijd in de Amsterdamse danswereld

Vermoorde onschuld versus dolk in de rug: de benoeming van de Amsterdamse choreografen Emio Greco en Pieter C. Scholten tot artistieke directie van het Ballet National de Marseille zet kwaad bloed bij dansgezelschappen.

Emio Greco en Pieter C. Scholten Beeld Alwin Poiana
Emio Greco en Pieter C. ScholtenBeeld Alwin Poiana

Het Ballet National de Marseille, waar Greco en Scholten in februari zijn aangesteld, is één van de belangrijkste danscentra van Frankrijk. Het duo combineert het directeurschap daar met de leiding over ICKamsterdam (International Choreograhic Arts Centre), dat sinds vorig jaar officieel stadsgezelschap is en ruim 6 ton per jaar gemeentesubsidie krijgt.

Minister Jet Bussemaker (Cultuur) verheugt zich op 'verdieping' van de samenwerking tussen het Ballet National de Marseille en ICK. Collega's van Greco en Scholten bij andere gezelschappen reageren anders. Zes kopstukken uit de eigentijdse danssector sloegen vorige maand de handen ineen voor een brief aan de gemeenteraad, met de oproep de positie van ICK als stadsgezelschap te herzien en een nieuwe subsidieronde te starten.

'Het opzetten van een belangrijke organisatie onder moeilijke omstandigheden vergt de volledige inzet en aanwezigheid van de betrokkenen, zowel in Amsterdam als in Marseille (...) We verzoeken de raad dan ook met nadruk om het belang van de dans in Amsterdam te stellen boven de ambities van Greco en Scholten,' schreef het zestal, onder wie Krisztina de Châtel, Bianca van Dillen en Sophie Lambo.

De brief was aanleiding voor een levendige mailwisseling, in bezit van deze krant. Benien van Berkel, zakelijk directeur van ICK, schrijft aan Sophie Lambo (directeur van het Internationaal Danstheater) over een 'dolksteek in de rug', omdat de brief achter ICK om naar de gemeenteraad was gestuurd. Het 'jammerst' vindt ze 'dat we nog steeds niet in staat zijn om een piepklein beetje onderlinge solidariteit op te brengen, met als gevolg dat we als hele danssector al heel lang de risee zijn van het Amsterdamse cultuurbeleid (...) Goed weekend alvast!'


Lees vandaag (18-4) meer in Het Parool. Morgen: Hoe het Danshuis er toch niet kwam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden