ingezonden brief

'Haat-academicus Ewald Engelen is getraind in Orwelliaanse newspeak'

Volgens Yernaz Ramautarsing en Wim van den Bergh is Ewald Engelen getraind in Orwelliaanse newspeak. 'Het is schrijnend hoe Engelen de bezetting van het Maagdenhuis, een van de dieptepunten van 2015, goedpraat,' schrijven ze in een ingezonden brief.

Yernaz Ramautarsing en Wim van den Bergh
'Bezetting van het Maagdenhuis was een dieptepunt uit het voorbije jaar' Beeld anp
'Bezetting van het Maagdenhuis was een dieptepunt uit het voorbije jaar'Beeld anp

Met grote verbazing hebben wij het opiniestuk van Ewald Engelen gelezen. Het is schrijnend hoe Engelen de bezetting van het Maagdenhuis, een van de dieptepunten van 2015, goedpraat. Volgens Engelen was geen sprake van een radicaal-linkse coup op de UvA. Er werden 'terechte vragen gesteld' via een bezetting. Er werd 'geprotesteerd' door middel van vandalisme en er was 'verzet' in de vorm van sabotage van wetenschappelijk onderzoek. Het is duidelijk dat Engelen getraind is in Orwelliaanse newspeak.

Tijdens de bezetting werd de affiniteit met links expliciet geëtaleerd. Posters en stickers met teksten zoals 'samen tegen racisme' en 'geen mens is illegaal' waren eerder regel dan uitzondering. Om maar te zwijgen over de pro-Leninlezingen, de gender-neutrale wc's en de oproep tegen het rendementsdenken. Daar komt nog bij de oproep tot etnische quota om diversiteit te bevorderen en de eis van 'gratis' onderwijs. Dat het uiteindelijk de ME was die eraan te pas heeft moeten komen om de demonstratie een halt toe te roepen lijkt Engelen niet uit te maken. Hij noemt het van 'onschatbare waarde' dat een nieuwe generatie zich heeft kunnen 'verzetten'. We moeten volgens Engelen kijken naar de bredere betekenis van de bezetting.

Haat-academicus Engelen
Wie dat doet, ziet dat de PvdA de linkse achterban de hand boven het hoofd houdt. Op 29 september 2015 gaf Jet Bussemaker op Kamervragen van Duisenberg en Rog aan onderscheid te maken tussen vandalen en 'kritische' studenten en docenten. Is bezetten geen vorm van vandalisme? Zal dergelijk commentaar toekomstige bezetters afschrikken?

De Kamermotie om de kosten op de daders te verhalen is volledig terecht. Niet als het ligt aan haat-academicus Engelen, die poogt meer linkse jongeren te radicaliseren en oproept tot meer bezettingen. Elke bezuiniging is verkeerd, elke fusie is een ramp, korte contracten zijn een misdaad en studenten zijn geen klanten, maar schijnbaar beleidsbepalers in zijn optiek.

Een echt onderwijsdebat
Engelen geeft de media de schuld die het waagden te rapporteren over feiten. The Post Online, Elsevier en GeenStijl - zij hebben dit alle niet goed gezien. De vechtpartijen, het gebrek aan hygiëne, de intimiderende sfeer - mogen we niet over spreken. Engelen heeft op geen enkele manier kritisch gekeken naar dit protest.

In een ding heeft hij gelijk: er is een wereld te winnen. In rap tempo verovert in de VS de Kahn Academy met online lessen de wereld. Bussemaker heeft sinds haar aantreden niets bereikt, terwijl de private onderwijssector in de VS op volle toeren draait. Om maar te zwijgen over het feit dat Nederlandse diploma's steeds minder een ticket voor de arbeidsmarkt zijn en steeds meer ouderen zich moeten omscholen. Hopelijk nemen Bussemaker en Engelen dit mee naar 2016, zodat een echt onderwijsdebat kan plaatsvinden.

Wilt u reageren op deze ingezonden brief? Dat kan! Scroll (een beetje) naar beneden om een reactie te plaatsen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden