Haarlemmerpoort door Ymere verkocht aan Stadsherstel

Stadsherstel Amsterdam neemt de monumentale Haarlemmerpoort over van Ymere. Dat maakte de woningcorporatie maandag bekend.

Corrie Gerritsma
De Haarlemmerpoort Beeld Martin Dijkstra
De HaarlemmerpoortBeeld Martin Dijkstra

Vorige week tekenden Stadsherstel en Ymere een overeenkomst over de verkoop van de Haarlemmerpoort.

De Autoriteit Woningcorporaties moet nog toestemming geven, daarom doen beide partijen verder geen inhoudelijke mededelingen.

De poort aan het Haarlemmerplein kent een roerige geschiedenis. Ymere was al sinds 2011 bezig met procedures om de toenmalige bewoners uit de poort te krijgen en om de bestemming van de poort te veranderen.

Ymere slaagde daar uiteindelijk in. Voor de begane grond kwam een horecavergunning en per 1 september 2017 moesten ook de laatste bewoners hun woningen verlaten.

Horecaplannen
Eind november maakte Ymere bekend de Haarlemmerpoort te willen verkopen, omdat het onderhoud te kostbaar zou zijn. Dit tot ontsteltenis van de huurdersvereniging en ondernemers Onno Diepenbach en Manook Zorab, die al tot op detailniveau bezig waren met hun horecaplannen voor de Haarlemmerpoort.

"Eigenaar Ymere heeft jarenlang tegen ons gezegd dat wij de horeca voor onze rekening mochten nemen, maar nu geven ze niet meer thuis. Ze hebben ons voor hun karretje gespannen," zei Diepenbach

Ymere zegt dat er intensief overleg was, maar er nooit een huurovereenkomst is gesloten. "Ook hebben wij geen toezeggingen gedaan of verwachtingen gewekt."

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden