Haarlemmerbuurt holt achteruit door illegale hotels

De Haarlemmerbuurt gaat snel achteruit door vakantieverhuur en illegale hotels, zeggen bewoners en winkeliers.

De limiet van zestig dagen Airbnb-verhuur per jaar is wankel Beeld Jean-Pierre Jans

Wie met regisseur en theatermaker Teunkie van der Sluijs door zijn Haarlemmerbuurt loopt, zal de huizen voortaan met heel andere ogen bekijken. Hij wijst het ene na het andere illegale hotel of vakantieverblijf aan: boven die coffeeshop zit er een en daar, boven de modezaak, nog een. Zie je die etalage? Is niet echt, daarachter zit een hotel. Op de Brouwersgracht wijst hij drie woonboten aan die naast elkaar liggen: allemaal vakantieverhuur. Hij deed met buurtbewoners onderzoek en kwam tot zeker dertig verdachte adressen.

Een rondgang op sites voor vakantieverhuur leert dat in de Haarlemmerbuurt, eufemistisch gezegd, de regels nogal ruim worden geïnterpreteerd. Op Airbnb staan kamers te huur voor tien personen, terwijl vier het maximum is. De limiet van zestig dagen verhuur per jaar is ook wankel, gezien de tientallen recensies die sommige woningen hebben vergaard in een jaar tijd. Bovendien valt op dat een aantal verhuurders meer panden aanbiedt, terwijl alleen de hoofdbewoner dit mag doen.

Stuitend
Het meest stuitend vindt Van der Sluijs de woning op de Brouwersgracht, met zes bedden voor twaalf personen in een kleine ruimte, met schermen van elkaar gescheiden. Het is duidelijk: hier wordt heel veel geld verdiend.
De gevolgen voor de Haarlemmerbuurt zijn groot, zeggen de bewoners.
"De buurt gaat hard achteruit," aldus van der Sluijs. "De Haarlemmerstraat- en dijk zaten de afgelopen jaren in de lift door de komst van unieke winkels, daar is weinig van over."

Uit het bewonersoverleg komen diverse klachten: straatdealers die continu voorbijgangers aanspreken, toeristen die de boel blokkeren met hun rolkoffers, troep op straat. Het is druk, de leefbaarheid holt achteruit, de criminaliteit neemt toe. De winkeliers hebben hun problemen inmiddels aangekaart bij de gemeenteraad. "We zien het hier enorm afzwakken."

Lees verder: De teloorgang van de Haarlemmerbuurt door illegale vakantieverhuur [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden