'Haarlem baas bij ramp Schiphol'

AMSTERDAM - Bij de bestrijding van een ramp op Schiphol krijgt niet de burgemeester van Amsterdam, maar de burgemeester van Haarlem definitief de leiding.Minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat ze vast houdt aan het besluit van haar voorganger Johan Remkes om de rampenbestrijding in de gemeente Haarlemmermeer, waar Schiphol onder valt, per 1 januari 2008 onder te brengen bij Kennemerland.

De rampenbestrijding op Schiphol valt tot nu toe onder de bevoegdheid van de gemeente Amsterdam. De gemeenten Amsterdam, Haarlem en Haarlemmermeer steggelen al jaren over bevoegdheden. Dit komt omdat de hulpdiensten verschillende regio's kennen. Haarlemmermeer valt voor de politie onder het korps Kennemerland. De brandweer en geneeskundige hulpdiensten vallen echter onder de regio Amsterdam. Ter Horst vindt het onverantwoord om die versnippering nog langer te laten voortbestaan.

Oud-burgemeester Pop van Haarlem wilde dat Haarlem de rampenbestrijding op Schiphol coördineert. Zijn opvolger Schneiders en de burgemeesters van Amsterdam (Cohen) en Haarlemmermeer (Weterings) en de commissaris van de koningin in Noord Holland (Borghouts) zeiden vorige maand dat Amsterdam toch de leiding moest houden. Voorwaarde was dat de brandweerkorpsen en ambulancediensten in de regio één organisatie zouden vormen. Justitie en politie zouden buiten deze herindeling blijven.

Ter Horst wil samen met Ernst Hirsch Ballin (Justitie) de mogelijkheden van fusies onderzoeken. Maar ze wil niet afwachten en heeft daarom de knoop doorgehakt.

Uit onderzoek van de Inspectie voor Openbare Orde en Veiligheid van het ministerie van Binnenlandse Zaken bleek dat de regio Kennemerland niet is toegerust op een calamiteit. De bestuurders en ambtenaren hebben de rampenbestrijding niet in de vingers en de voorzieningen schieten ernstig tekort, aldus de IOOV. Zelfs op een middelgrote ramp is de staf op het Haarlemse stadhuis niet toegerust.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden