PlusAchtergrond

Haar ouders kunnen het niet, dus wordt Jaymeli (6) door haar opa en oma opgevoed

Geen logeerpartijtje: Jaymeli woont bij oma.Beeld Evert Elzinga

Sinds anderhalf jaar voeden fotojournalist Evert Elzinga (63) en zijn ex-vrouw hun kleindochter op: haar ouders konden niet meer voor haar zorgen. Elzinga maakte er een persoonlijke en actuele fotoserie over. ‘Jeugdzorg staat onder druk.’

Eten, tandenpoetsen, oma die een verhaaltje voorleest voor het slapengaan: wie niet beter weet, zou denken dat de foto’s van Evert Elzinga een logeerpartijtje bij grootouders laten zien. Alleen de felrode kinderkamer vol ­Disneyprinsessen verraadt dat de 6-jarige Jaymeli hier niet voor een nachtje is, maar bij oma woont. Haar ouders konden niet meer voor haar zorgen, onder meer om medische redenen. 

Het gezin stond onder toezicht van jeugdzorg en de kinderbescherming. “Toen ik zag dat het niet meer ging, hebben mijn ex-vrouw en ik aangeboden om de zorg op ons te nemen,” vertelt Elzinga. “Als er een crisissituatie was ontstaan en jeugdzorg had haar weggehaald, was ze mogelijk naar een pleeggezin gegaan. Dat risico wilden we niet nemen.”

‘Haar ouders zijn blij met deze oplossing en voor ons is het vanzelfsprekend dat we voor Jaymeli zorgen.'Beeld Evert Elzinga

Liefdevol en tragisch

Als fotojournalist is Elzinga gewend nieuwsfoto’s te maken, maar voor deze persoonlijke reeks maakte hij een uitzondering. “Het begon met het fotograferen van een familieaangelegenheid; ik wilde gewoon leuke foto’s maken van Jaymeli en haar oma. Toen ik na een jaar zag wat ik ­gemaakt had, vond ik er toch wel mooie dingen bij zitten. Dat zeg ik als trotse opa, maar ook als fotograaf.”

“De foto’s brengen namelijk een actueel onderwerp in beeld: het aantal kinderen in de pleegzorg neemt al jaren toe, terwijl het aantal pleegouders afneemt. Jeugdzorg staat daardoor onder druk. De reeks is niet bedoeld als aanklacht tegen instanties of pleidooi voor meer pleegouders, maar alles wat naar nieuws ruikt, triggert iets bij mij. Zo ontstond het idee om de foto’s naar buiten te brengen.”

De ouders van Jaymeli zagen daar in eerste instantie niets in, waarop Elzinga besloot zijn kleindochter onherkenbaar in beeld te brengen. Het werkte niet, vond hij. ­Uiteindelijk gingen de ouders toch akkoord met publicatie. “Het mooie van deze situatie is juist dat je heel intieme ­foto’s kunt maken, heel close. Er zit ook iets dubbels in. Hoe grappig en liefdevol het ook is om te zien dat Jaymeli een verjaardagstoeter in oma’s gezicht blaast, het is ook tragisch dat ze haar verjaardag niet viert bij haar ouders thuis.”

Het meisje ziet haar ouders elke donderdag na zwemles. Dan eet ze bij hen, voordat opa haar weer ophaalt. Of ze in de toekomst weer bij haar ouders kan wonen? Elzinga weet het niet. “Misschien komt er ooit verandering in de medische situatie in haar gezin, maar ik geloof er eerlijk gezegd niet zo in. Voor nu is het goed. Haar ouders zijn blij met ­deze oplossing en voor ons is het vanzelfsprekend dat we voor Jaymeli zorgen. Ze is ons kleinkind, maar ook ons kind.”

De 5-jarige Jaymeli en haar oma, officieel haar pleegmoeder.Beeld Evert Elzinga
'Hoe grappig en liefdevol het ook is om te zien dat Jaymeli een verjaardagstoeter in oma’s gezicht blaast, het is ook tragisch dat ze haar verjaardag niet viert bij haar ouders thuis.'Beeld Evert Elzinga
'Er zitten mooie dingen bij. Dat zeg ik als trotse opa, maar ook als fotograaf.'Beeld Evert Elzinga
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden