Haan van Weesp is zoek na brand

De gigantische koperen windhaan die een ruim eeuw lang de toren van de Laurentiuskerk heeft gesierd is zoek. Na de brand van vorige week heeft niemand hem meer gezien.

De haan in betere tijdenBeeld Cees van Vliet

De torenspits van de Laurentiuskerk in Weesp is vooral bekend van het metershoge, groen verlichte kruis dat al vanaf de snelweg te zien was. Maar bovenop dat kruis stond nog een koperen windhaan, van ongeveer een meter hoog.

De haan verdween vorige week dinsdag bij de hevige brand die de 65 meter hoge kerk uit 1876 bijna heeft gehalveerd. Bij de brand in de leegstaande kerk vielen geen gewonden en afgelopen dinsdag, een week na de brand, konden de laatste van de geëvacueerde omwonenden weer naar huis. Ook is de toren bijna gestabiliseerd: na het weekend wordt er alleen nog een kap over de stomp geplaatst. Daarna kan de toren in de steigers worden gezet en kan er begonnen worden aan een herstelplan.

Eigenaar Cees van Vliet wil dat de toren binnen een jaar weer teruggebouwd is. Alleen: zal de oorspronkelijke haan terugkeren? Die is namelijk spoorloos. Nu smelt koper bij een temperatuur van 1.085 graden, maar de haan is in ieder geval niet op vlammen opgegaan. Op amateurbeelden op YouTube is te zien hoe het brandende kruis met daarop de haan naar beneden stort.

Navraag bij de brandweer leert dat zich daar niemand heeft beziggehouden met de haan. Tot half vier 's nachts hebben ze zich gefocust op het (na)blussen van de brand, waarna het terrein werd overgedragen aan Salvage - de stichting die namens de brandverzekeraars opereert. Ook daar heeft niemand nog een antwoord op wat er met de haan is gebeurd.

In de gracht
Ook eigenaar Van Vliet, een ondernemer uit Weesp die de kerk wil transformeren tot een multifunctioneel gebouw met een bierbrouwerij, appartementen en commerciële ruimtes, kan zich niet herinneren de haan te hebben gezien. Hij was de hele avond bij de brand aanwezig en 's ochtends om half vijf ter plaatste. De haan was volgens hem 'toen al gevlogen'.

In theorie zou de haan in de gracht vlak voor de kerk zijn gestuiterd, maar dat lijkt onwaarschijnlijk. Niemand heeft iets in de gracht zien vallen en bovendien is het water vrij helder. Een grote, koperen haan op de bodem zou je wel zien.

Zou hij door iemand meegenomen zijn? Net zoals de grijze Ford Focus die tijdens de brand werd gestolen, zoals Weespernieuws.nl bericht? Eigenaar Van Vliet, die op dit moment ook nog wel wat andere zaken aan zijn hoofd heeft, tast dus nog in het duister over dit mysterie van Weesp. 'Ik ga niet zeggen dat hij gestolen is, maar weg is hij wel.'

Het pijltje wijst de haan aan die tijdens de brand valtBeeld Screenshot Youtube
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden