Plus

Haalt president Morales morgen in Bolivia zijn vierde zege?

De presidentsverkiezingen morgen in Bolivia zijn een referendum over de linkse leider Evo Morales. Jonge stemmers zijn verdeeld over de enige leider die ze ooit gekend hebben.

Sommige aanhangers van president Evo Morales dragen een masker als steunbetuiging. Beeld AP
Sommige aanhangers van president Evo Morales dragen een masker als steunbetuiging.Beeld AP

Software-ontwikkelaar Reynaldo Kantuta (27) is een perfect voorbeeld van de sprongen die Bolivia heeft gemaakt sinds Evo Morales in 2006 aantrad. Kantuta’s vader, net als Morales lid van het Aymara-volk, trok als 15-jarige uit zijn door droogte getroffen bergdorp naar hoofdstad La Paz. Onderweg leefde hij op bananenschillen, in de stad werd hij gediscrimineerd.

Zo’n dertig jaar later heeft Kantuta junior een baan, hij spreekt Engels, hoopt een eigen bedrijf op te zetten en speelt gitaar. Dat is mede gelukt door overheidsbeurzen en de mogelijkheden die de niet-witte bevolking het afgelopen decennium heeft gekregen. Toch is Kantuta niet van plan om morgen op Morales te stemmen, als die opgaat voor een vierde termijn als president.

Kantuta vindt dat Morales niet voldoende verandering heeft gebracht. De familie geen geld voor een staatsziekenhuis toen zijn moeder kanker kreeg. Ze overleefde de ziekte niet. De software-ontwikkelaar zegt dat hem herhaaldelijk om smeergeld werd gevraagd toen hij probeerde werk bij de overheid te krijgen. Hij vreest dat Bolivia na nog een termijn Morales in een crisis kan raken zoals Argentinië of Venezuela.

Referendum

“Hij wil alleen macht, het welzijn van het land interesseert hem niet,” zegt Kantuta over de president. “Evo Morales helpt alleen degenen die hem steunen.”

Niemand in Latijns-Amerika is langer aan de macht dan de 59-jarige Morales en zijn kandidatuur voor een vierde termijn is omstreden. Hij had de rechter nodig om een limiet aan het aantal termijnen buiten werking te stellen en de uitslag te omzeilen van een referendum dat hem uitsloot van deelname. Volgens recente peilingen ligt hij op kop, maar zit zijn tegenstrever uit het politieke midden Carlos Mesa hem op de hielen. Dat kan leiden tot een tweede stemronde, voor Morales iets nieuws.

Of hij wint, hangt deels af van stemmers als Kantuta, een van de 2,5 miljoen Bolivianen onder de dertig – meer dan een derde van het electoraat. Deze generatie-Evo heeft eigenlijk geen andere leider gekend dan deze president.

In peilingen uit augustus kreeg Morales onder jongeren de minste steun. Onder hen zijn er ook die zich een leven zonder de kleurrijke leider niet kunnen voorstellen. Zij groeiden op in een economisch en politiek stabiele periode, geholpen door gunstige prijzen voor grondstoffen. 

Veel mensen zien Morales als de man die de staatsinkomsten eerlijk verdeelt. De economie van Bolivia groeide in zijn tijd met zo’n 4,5 procent per jaar, miljoenen mensen werden uit de armoede getild. Gediscrimineerde en gemarginaliseerde groepen kregen een stem.

“Bolivia is nu helemaal onafhankelijk en er is economische stabiliteit,” zegt Yubinca Villena. De 24-jarige student en balletleraar vreest dat veel van de vooruitgang verloren kan gaan als Morales verslagen wordt. 

Ook studente Milenka Siles (19) geeft Morales krediet. Haar allereerste herinnering aan hem is dat niemand dacht dat hij ooit president kon worden, omdat hij van inheemse en arme komaf was. “Hij heeft hun ongelijk bewezen,” aldus Siles. Zij stemt morgen Morales.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden