Haalde Erbudak dure truc uit met Slotervaart?

Was het Slotervaartziekenhuis speelbal in een privéproject van oud-bestuursvoorzitter Aysel Erbudak? En hielp de topman van Simed International haar één miljoen euro weg te sluizen?

Aysel Erbudak Beeld anp
Aysel ErbudakBeeld anp

Die vragen stonden gisteren centraal in de Utrechtse rechtbank, in een zaak aangespannen door het Slotervaart tegen Simed, een Utrechts bedrijf dat in binnen- en buitenland ziekenhuizen neerzet en inricht. De hoofdrolspeelster ontbrak. De redenering is dat er één miljoen is overgemaakt aan Simed, voor producten die nooit zijn geleverd. Het ziekenhuis wil dat geld terug.

Erbudak werd begin dit jaar ontslagen. Na haar vertrek zouden onregelmatigheden in de boekhouding zijn ontdekt. In 2008 zou Erbudak Simedtopman Sietse Zoodsma voor haar karretje hebben gespannen. Ze wilde een ziekenhuis in Turkije neerzetten en combineren met een vakantieresort dat ze exploiteerde. Familie van patiënten zou er kunnen verblijven, patiënten zouden er kunnen revalideren.

Onmogelijk
Volgens Dees Brandjes, destijds en nu directielid van het Slotervaart, was het plan na één bezoekje met Zoodsma aan Turkije van tafel. Het was onmogelijk op de bewuste plek een goed ziekenhuis neer te zetten. Het idee om het resort dat Erbudak pachtte over te nemen, was volgens Brandjes nooit meer dan een droom van haar geweest. Hij was stomverbaasd toen hij hoorde dat in de loop van 2008 door het ziekenhuis één miljoen euro is overgemaakt aan Simed.

Volgens Rob Schram, de advocaat van het ziekenhuis en familielid van de eigenaren, was het geld eigenlijk bedoeld voor de overname van het resort door Erbudak zelf. Ze had een bankgarantie van één miljoen nodig en Zoodsma, wiens bedrijf veel zaken doet in Turkije, kon die eenvoudig regelen. Wel verlangde hij dat het Slotervaart Simed als zekerheid een miljoen zou overmaken, dat na afwikkeling van de hele deal zou kunnen worden terugbetaald.

Lees vandaag meer in Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden