'Haal kind van As Siddieq-school'

Het bestuur van de Isbo had As Siddieq 12 november al geroyeerd. Foto ANP/Koen van Weel Beeld
Het bestuur van de Isbo had As Siddieq 12 november al geroyeerd. Foto ANP/Koen van Weel

AMSTERDAM - Ouders moeten aandringen op een nieuw bestuur van de As Siddieqschool dat meewerkt aan de integratie van leerlingen. Maar kinderen van de school halen is nog beter. Dat zegt vicevoorzitter Said Bellari van de Islamitische Scholen Bestuurs Organisatie (Isbo) na de breuk met de As Siddieqschool. Deze week meldde het bestuur van de As Siddieqschool dat het het vertrouwen in de Isbo had opgezegd.

Het bestuur van de Isbo had As Siddieq 12 november al geroyeerd. "Het is voor het eerst in twintig jaar dat zoiets gebeurt," zegt Bellari. Volgens hem had As Siddieq 'de code goed bestuur' geschonden. Daarin staat dat het bestuur goed moet zijn en een afspiegeling moet vormen van de ouders. "Ze willen alleen orthodoxe bestuursleden die Nederland als een vijandige samenleving zien."

In het bestuur maakten vader en zoon Shershaby jaren de dienst uit. Wethouder Lodewijk Asscher drong lang aan op het vertrek van op zijn minst voorzitter Shershaby sr.

Begin deze maand kwam er een nieuw bestuur, waar de Sherbaby's niet in zaten. Maar volgens Bellari is niets wezenlijks veranderd en heeft bestuurslid Farid Zaari er enkele geestverwanten bij gezocht. "Ouders moeten weten dat dit bestuur hetzelfde is als het oude bestuur." De problemen met de As Siddieqschool bestaan al veel langer. Bellari steekt de hand ook in eigen boezem. "We hebben dit probleem ook zelf veroorzaakt, door niet op te treden. Maar het is nu tijd om door te pakken."

De Isbo wil dat islamitische scholen kinderen afleveren die midden in de samenleving staan en vloeiend Nederlands spreken, 'Jip- en Janneketaal als het moet'. "Het moet ook duidelijk zijn dat islamitische scholen geen gevaar vormen voor de samenleving, net als katholieke, protestantse of joodse scholen. We zijn beducht voor scholen die afzondering zoeken." Daarbij wil de Isbo de steun van de overheid. "We roepen staatssecretaris Sharon Dijksma, wethouder Lodewijk Asscher en de hele samenleving op aan de kant vande Isbo te staan. We hebben een heel moeilijke stap gezet, maar die zullen we blijven verdedigen."

De ouders moeten ook een keuze maken, zegt Bellari, in het dagelijks leven psychiater. "Ouders moeten bij zichzelf te rade gaan of ze hun kinderen naar deze school willen sturen. Kinderen daar weghalen is de beste oplossing. Of ouders zouden moeten protesteren tegen het bestuur en dat via de medezeggenschapsraad en de ouderraad bekend moeten maken." Hij roept de Primair Onderwijsraad op As Siddieq niet als lid te aanvaarden. "Dan voldoen ze niet aan een voorwaarde voor bekostiging." Dat kan er volgens Bellari toe leiden dat de school geen geld meer van de overheid krijgt. (ADDIE SCHULTE)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden