Han Lips

'Haagse Peter' in een soort tbs-tv

null Beeld EO
Beeld EO

'Dit is de dag - onderzoek' is een nieuw onderzoeksprogramma van de EO dat - vormdingetje - vanuit het souterrain van een leegstaand bedrijfspand wordt gemaakt. Hier treffen we verslaggever Roelof Bosma aan, die op zijn cv al veel onthullingen over misstanden in psychiatrische en tbs-klinieken heeft staan.

Hij krijgt een telefoontje uit een tbs-kliniek (De Rooyse Wissel in Venray) van ene Peter, die zich al bellend laat filmen door een andere patiënt. Peter heeft weliswaar twintig jaar tbs, maar hij meldt zich bij 'Dit is de dag - onderzoek' (hij noemt de hele titel van dit gloednieuwe programma) om misstanden aan de kaak te stellen.

Kort samengevat: nauwelijks toezicht, grootschalige smokkel van drugs met behulp van corrupte therapeuten en vrij toegang tot setjes slagersmessen die het personeel uitdeelt of het aspirine is. Dit alles gefilmd van binnenuit, waarbij de gesmokkelde waar, de messen en het geld keurig worden uitgestald. Het zijn, zacht gezegd, merkwaardige beelden, een soort tbs-tv. Maar wat zien we?

Op de website van het programma staat een uitgebreid antwoord van de kliniek, die erop wijst dat patiënten in de resocialisatiefase inderdaad een grote mate van vrijheid hebben. Ook wijst de kliniek erop dat patiënten een 'ernstige persoonlijkheidsstoornis hebben' met 'een vertekend beeld van de werkelijkheid'. Op de website ook de cv van 'Haagse Peter', een hele waslijst aan ellende. Toen de jeugdgevangenis werd bezocht door een nog jonge prinses Beatrix slaagde hij erin met haar op de foto te gaan. Veertig jaar later diende zich een nieuwe kans aan om in beeld te komen.

Han Lips is sinds begin jaren '90 tv-criticus bij Het Parool. Vanaf nu verschijnt zijn dagelijkse bijdrage ook online. Lips is te bereiken op hanlips@parool.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden