Haagse partijen willen pier van Scheveningen redden

Een aantal partijen in de Haagse gemeenteraad wil dat de gemeente Den Haag zich inspant om de pier van Scheveningen te redden. De PVV en GroenLinks hebben hier vandaag vragen over gesteld aan het college van B en W. Ook de Politieke Partij Scheveningen (PPS) is van mening dat de gemeente de leiding moet nemen als het gaat om het redden van het Scheveningse icoon.

De Pier van Scheveningen wordt verkocht. Al 20 jaar is het karakteristieke bouwwerk in handen van de horecafamilie Van der Valk. Beeld anp
De Pier van Scheveningen wordt verkocht. Al 20 jaar is het karakteristieke bouwwerk in handen van de horecafamilie Van der Valk.Beeld anp

Het concern Van der Valk maakte gisteren bekend de pier te koop aan te bieden, omdat het karakteristieke bouwwerk meer kost dan het oplevert. Als het aan de PVV, de grootste oppositiepartij in de raad, ligt komt er weer een café chantant op de pier, zoals dat in de eerste helft van de 20e eeuw het geval was. Raadslid Richard de Mos wil van het Haagse college weten welke initiatieven zijn genomen om Van der Valk ter zijde te staan bij het vinden van investeerders om de pier nieuw leven in te blazen.

De horecafamilie had de pier onder meer aangekocht om er een hotel te bouwen, maar de pijlers bleken daarvoor te zwak. Bovendien lagen ondernemers en omwonenden dwars en 'kwam de gemeente haar afspraken niet na', stelde een woordvoerder gisteren.

De huidige pier werd gebouwd in de jaren '50. Prins Bernhard verrichtte de opening in 1961. Lang zou de pier zijn verbonden aan de naam van de zakenman Reinder Zwolsman, die als eerste man van de Exploitatie Maatschappij Scheveningen ook het nabijgelegen Kurhaus verwierf.

Andere partijen, zoals D66 en de Haagse Stadspartij (HSP), vinden overigens dat de Scheveningse ondernemers zich zelf moeten inspannen om het bouwwerk voor de badplaats te behouden. 'En als het niet lukt de pier voor Scheveningen te behouden, dan zij het maar zo', stelt HSP-fractieleider Joris Wijsmuller.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden