Haagse aanpak schoolverzuim werpt vruchten af

DEN HAAG - Het aantal gevallen van langdurig verzuim op Haagse scholen is het afgelopen jaar met een kwart teruggebracht. Dat heeft wethouder Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) woensdag bekendgemaakt.

Dit komt volgens haar door een betere samenwerking tussen Haagse leerplichtambtenaren en scholen. Door de komst van het 'digitaal verzuimloket' komen klachten van scholen sneller bij de juiste leerplichtambtenaar terecht. Bovendien worden scholen geholpen bij het registreren van verzuimproblemen en leggen leerplichtambtenaren actiever contact met probleemleerlingen en hun ouders.

Den Haag mikt met dit zogenoemde 'spijbeloffensief' vooral op de zogenoemde krachtwijken, waar het spijbelverzuim ruim anderhalf keer zo hoog lag als in andere Haagse wijken. Een proef in de wijk Escamp heeft ertoe geleid dat het schoolverzuim hier nu op het stedelijk gemiddelde ligt. Dit jaar wordt deze aanpak ook toegepast in de andere Haagse krachtwijken.

In totaal werden er in Den Haag in het schooljaar 2009-2010 door Leerplicht 2180 waarschuwingen verstuurd. In 586 gevallen werd proces-verbaal opgemaakt. In 247 gevallen werd doorverwezen naar bureau Halt. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden