Update

Haags Strafhof: Cel voor zoon Kaddafi is klaar

Het Internationaal Strafhof in Den Haag is klaar voor de komst van Saif al-Islam Kaddafi. Dat heeft een woordvoerder van het hof vandaag gezegd. Het Strafhof voert momenteel informeel overleg met de zoon van Muammar Kaddafi over zijn overgave, zei hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo in een interview met CNN.

Saif al-Islam. Beeld epa
Saif al-Islam.Beeld epa

Zodra de tweede zoon van de wijlen ex-dictator onder arrest staat, wordt hij overgebracht naar een cel in het detentiecentrum van de Verenigde Naties, een onderdeel van het gevangeniscomplex op Scheveningen. Op dit moment zitten daar vijf ICC-verdachten vast, naast tientallen verdachten die terecht staan bij andere tribunalen.

'Eerlijk proces'
Het ICC was al sinds juni op zoek naar Al-Islam, naast zijn veiligheidschef en vader, vanwege vermeende oorlogsmisdaden. Volgens de NTC houdt hij zich schuil in Niger. De hoofdaanklager wilde overigens niet melden met wie er precies wordt onderhandelt. Ook zei hij dat het ICC ook niet weet waar Al-Islam (39) zich precies bevindt. Moreno Ocampo voegde er aan toe dat de jonge Kaddafi 'alle rechten' zal krijgen 'en beschermd zal worden'. Ook mag hij zelf voor verdediging zorgen. 'We geloven erin dat we een grote zaak te pakken hebben. We geloven dat hij veroordeeld moet worden.'

Waarschuwing voor huurlingen
Moreno Ocampo waarschuwt dat huurlingen Saif al-Islam hebben aangeboden hem naar een land te brengen dat niet is aangesloten bij het ICC. Dat zou uitlevering bemoeilijken. 'Het ICC zoekt daarom naar mogelijkheden om vliegtuigen in bepaalde aangesloten landen staande te houden ten einde arrestaties te verrichten', aldus de verklaring van de aanklagers van het ICC.

Vrees voor leven
Eerder werd al duidelijk dat Saif al-Islam zich ook aan wilde geven bij het Strafhof en plannen trof om het vliegtuig naar Nederland te pakken, vanuit zijn schuilplaats in de Saharawoestijn. Hij zou voor zijn leven vrezen, als hij in Libië gepakt zou worden, meldde een NTC-functionaris. Die zei toen ook dat er contact was met Mali, Zuid-Afrika en een ander buurland om zijn vertrek te organiseren.

Tweede man regime
Saif al-Islam gold als de tweede man van het regime van Libië. Hij bekleedde net als zijn vader formeel geen toppositie, maar had met hem de feitelijke leiding. Zo sloot hij een akkoord met Nederland over de gevangen militairen die in een legerhelikopter in Sirte waren overmeesterd bij een evacuatiepoging.

De eind juni 1972 geboren Saif studeerde bouwkunde en economie in Tripoli, Wenen en Londen. Hij werd 3 jaar geleden op de gerenommeerde Britse onderwijsinstelling London School of Economics doctor met zijn inmiddels omstreden proefschrift De rol van de burgerlijke samenleving in de democratisering van instituten voor wereldwijd beleid. De roemruchte student schonk 1,5 miljoen pond (1,7 miljoen euro) aan de LSE.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden