Update

Haags PvdA-raadslid vertrekt om Spuiforum

PvdA-raadslid in Den Haag Mustafa Okcuoglu is dinsdagavond opgestapt. Dat besluit nam hij na een commissievergadering die ging over een nieuw dans- en muziekcentrum in de stad, het Spuiforum, waar veel om te doen is.

Het Spuiplein, waar het Spuiforum moet komen. Het Haagse gemeentebestuur probeert uit de impasse te komen nadat de leden van de PvdA zich vorige week tegen het cultuurpaleis van 181 miljoen euro keerden.Beeld anp

'Er zijn dingen gezegd die niet conform de afspraken zijn. Daar kan ik mij niet mee kan verenigen. Ik ben de hele discussie in de fractie zat'', aldus Okcuoglu, die nu verder gaat als zelfstandige fractie. ,,Ik hoop dat de PvdA luistert naar de achterban en die meningen niet naast zich neerlegt.'

Nog geen besluit
De PvdA in Den Haag wil nog geen besluit nemen over het muziekcentrum. De coalitiepartner gaf dinsdag aan wel 181 miljoen euro te willen reserveren, maar pas in september een keuze te willen maken welk plan moet worden uitgevoerd. Eerst wil de partij meer tijd hebben om een alternatief plan voor het Spuiforum te bestuderen, zo zei een woordvoerster.

De PvdA in Den Haag zit in een lastig parket. In november werd het plan voor het Spuiforum aangenomen. De PvdA heeft tien van de 44 zetels in de gemeenteraad. Negen van de tien PvdA'ers stemden in november voor het plan.

De plaatselijke leden van de PvdA maakten vorige week echter duidelijk tegen de bouw van het Spuiforum te zijn. Dat staat dus haaks op de lijn van de coalitie. Ook in de fractie van de PvdA in Den Haag ontstaat steeds meer weerstand.

Tijdens de gemeenteraad van donderdag zou een besluit moeten worden genomen. Het is nog onduidelijk of dat nu gebeurt. Het college moet nog reageren op het verzoek tot uitstel van de PvdA.

Feitenoverzicht:
November 2009: Het Haagse college van burgemeester en wethouders hakt de knoop door over de bouw van een nieuw muziekcentrum op het Spui. Het moet een ongeveer 50 meter hoog en vrij breed gebouw worden. Het is de bedoeling dat het onderdak biedt aan onder meer het Nederlands Danstheater, het Residentieorkest en het Koninklijk Conservatorium. De eerste schop zou dit jaar de grond in gaan. In 2018 moet het werk af zijn.

Januari 2011: Het college stelt de beslissing over het cultuurpaleis uit tot 2012. Als gevolg van de bezuinigingen van het Rijk moet nog worden bezien of de financiering voor de bouwplannen kan worden geregeld. De betrokken instellingen en de gemeente onderzoeken het komende jaar ook de mogelijkheden voor financiering vanuit de private sector, zoals sponsoring en partnerships. Hoewel het college zegt onverkort vast te houden aan de eigen ambities, is het wel waarschijnlijk dat het plan wordt versoberd.

November 2012: De gemeenteraad stemt met 25 stemmen voor en 19 tegen in met het plan om in het centrum van de stad een nieuw dans- en muziekcentrum te bouwen. Het gebouw aan het Spuiplein - het Spuiforum- moet in 2018 af zijn. De bouw is omstreden omdat veel Hagenaars de kosten van ruim 180 miljoen euro te hoog vinden.

Juli 2013: De Haagse PvdA is verdeeld over de bouw van het cultuurpaleis op het Spuiplein. De leden maken duidelijk dat ze tegen de bouw van het zogenoemde Spuiforum zijn. Dat staat haaks op de lijn van de coalitie, waarvan de PvdA deel is. Tijdens een commissievergadering vraagt de PvdA om uitstel van het besluit tot september.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden