Haaglandia uit competitie

AMSTERDAM - De Amsterdamse voetbalclubs AFC en Türkiyemspor zijn verbolgen dat de KNVB voetbalclub Haaglandia uit de competitie in de hoofdklasse A heeft genomen. Beide clubs lopen kostbare punten mis in de strijd om het kampioenschap.Haaglandia werd door de tuchtcommissie van de KNVB gestraft voor ongeregeldheden bij de wedstrijd tegen VUC, twee weken geleden.

Scheidsrechter Eckhardt staakte het duel nadat hij door meerdere spelers van Haaglandia was bedreigd. De Rijswijkse club had van de voetbalbond al eerder een voorwaardelijke straf (uitsluiting) gekregen na een massale vechtpartij na de wedstrijd tegen FC Hilversum vorig seizoen, toevallig ook gefloten door Eckhardt.

Alle uitslagen van Haaglandia dit seizoen worden geschrapt. Voor AFC en Türkiyemspor heeft dat vergaande gevolgen. AFC (1-0 winst in Rijswijk) krijgt drie punten in mindering, Türkiyemspor (0-0) één punt. Argon, de grootste concurrent om de strijd in het kampioenschap, blijft op evenveel punten staan, omdat de ploeg eerder dit seizoen thuis met 2-0 verloor van Haaglandia. De club uit Mijdrecht staat nu alleen aan kop in de hoofdklasse A. AFC en Türkiyemspor staan op respectievelijk drie en vier punten achterstand.

Competitievervalsing

''Dit is competitievervalsing,'' zegt Türkiyemspor-trainer Simon Kistemaker. ''De KNVB had die spelers een jaar moeten schorsen en een fors aantal punten in mindering moeten geven. Nu zijn wij de dupe. De bond heeft de competitie op z'n kop gezet. Alleen Argon zal zich in de handen wrijven.''

Kistemaker krijgt bijval van AFC-trainer Ton du Chatinier, die zijn ploeg zonder te voetballen van de eerste plaats in de hoofdklasse A zag verdwijnen. ''Dit is buiten proporties,'' meent hij. ''Argon verloor kansloos van Haaglandia en heeft daar nu profijt van. Wij zullen straks die drie punten maar net tekort komen aan het einde van het seizoen... Ik ben er goed ziek van.''

AFC-voorzitter Machiel van der Woude hoopt dat de belangenorganisatie van de hoofdklassers, de COH, actie onderneemt. ''Dit soort zaken moet de KNVB anders aanpakken. Daar moet over gepraat worden,'' aldus Van der Woude. ''Zo'n straf zou in het profvoetbal nooit worden gegeven. Ik vind dit klassenjustitie.''

De straf tegen Haaglandia past in het 'lik-op-stukbeleid' dat de voetbalbond sinds enige tijd hanteert. Diverse clubs uit onder meer district West 1 werden afgelopen jaren al uit de competitie genomen na aanhoudende problemen. Het is de eerste keer dat een ploeg uit de hoogste amateurklasse wordt uitgesloten.

Haaglandia, getraind door John de Wolf (die in juli wordt opgevolgd door Albert van der Dussen, de huidige trainer van VUC), kan niet in beroep gaan tegen de uitspraak van de tuchtcommissie, omdat een voorwaardelijke straf is omgezet in een onvoorwaardelijke straf. De club kan nog wel naar de burgerrechter stappen.

Voor DWV, de derde Amsterdamse club in de hoofdklasse A, heeft het besluit minder directe gevolgen. De ploeg verliest weliswaar drie punten (3-1 winst), maar speelt geen rol van betekenis in het kampioenschap.

© Het Parool, 02-02-2007

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden