H1N1-virus eist tol bij zwangere vrouwen

CHICAGO - Zwangere vrouwen die besmet zijn met de Mexicaanse griep, lopen een veel groter risico ernstig ziek te worden en te sterven dan andere geïnfecteerden.

Dat blijkt uit een studie van de Amerikaanse overheid, waarvan de resultaten woensdag zijn bekendgemaakt. Met hun bevindingen bevestigen de deskundigen van het gezondheidsinstituut CDC een trend die onderzoekers wereldwijd onrust baart.

Hoewel zwangere vrouwen altijd een hoger risico lopen op een ernstige griepinfectie, eist het nieuwe H1N1-virus een buitengewoon zware tol, aldus de experts. Het gaat om vier keer meer gevallen in vergelijking met de algemene bevolking.

Ook zou bij zwangere vrouwen het aantal sterfgevallen aanzienlijk hoger liggen. De onderzochte vrouwen waren allemaal gezond voor zij besmet raakten. Zij kregen allen longontsteking.

Het CDC adviseert dan ook zwangere vrouwen voorrang te geven bij het vaccineren tegen de Mexicaanse griep, als later dit jaar de eerste vaccins beschikbaar komen. Ook moeten zieke vrouwen zo snel mogelijk worden behandeld met medicijnen die griepvirussen bestrijden.

Het Nederlandse Centrum voor Infectieziektebestrijding en de Gezondheidsraad presenteren naar verwachting half augustus een advies over welke groepen in Nederland het eerst moeten worden gevaccineerd tegen de Mexicaanse griep.

Deskundigen verwachten dat medisch personeel als eerste een prik krijgt ter bescherming tegen de ziekte. Andere groepen zijn zwangere vrouwen en mensen met bijvoorbeeld hart- en longziekten. (ANP)

Hoewel zwangere vrouwen altijd een hoger risico lopen op een ernstige griepinfectie, eist het nieuwe H1N1-virus een buitengewoon zware tol. Foto ANP Beeld
Hoewel zwangere vrouwen altijd een hoger risico lopen op een ernstige griepinfectie, eist het nieuwe H1N1-virus een buitengewoon zware tol. Foto ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden