Update

Gwenette Martha doodgeschoten in Amstelveen

Bij een hevige schietpartij in Amstelveen, op de hoek van de Van Spaenstraat en de Amsterdamseweg, is de bekende Amsterdamse beroepscrimineel Gwenette Martha doodgeschoten.

Paul Vugts en Maarten van Dun en David Oranje
Gwenette Martha Beeld OM
Gwenette MarthaBeeld OM

Ook de politie bevestigt vrijdagochtend dat Gwenette Martha (40) is doodgeschoten, zoals donderdagavond al door verschillende bronnen werd gemeld. Ooggetuigen spreken van een 'gruwelijke schietpartij.'

Martha was in het gezelschap van drie mensen toen het vuur rond 22.00 uur op hem werd geopend. De Van Spaenstraat is een zijstraat van de Amsterdamseweg, tussen de Kalfjeslaan en de Keizer Karelweg. Martha werd meerdere keren getroffen. Op foto's is te zien dat Martha een vuurwapen bij zich had.

Getuigen zeggen zeker een twintigtal schoten te hebben gehoord. Martha overleed ter plekke. Buurtbewoners omschrijven het schieten als 'machinegeweervuur.' In de buurt is zeer veel politie aanwezig. In een huis vlakbij het plaats delict zijn kogelinslagen te zien. Ook auto's in de straat raakten zwaar beschadigd.

De vluchtauto van de daders, een BMW, werd later op de avond uitgebrand teruggevonden op de Venserweg in Diemen. De daders zijn spoorloos. Volgens getuigen ging het om meerdere schutters.

Mislukte aanslag
Martha was pas sinds kort weer op vrije voeten, nadat hij begin april werd gearresteerd wegens wapenbezit. Hij zat in een auto met een geheime bergplaats met twee vuurwapens, die door de politie werden ontdekt.

Martha zou op 30 december vorig jaar al doelwit van een aanslag zijn geweest. Een onbekend gebleven man zou in een zijstraat van de Zeilstraat in Amsterdam-Zuid zijn pistool op Martha hebben gericht en de trekker hebben overgehaald, maar het wapen weigerde dienst. Martha wist zichzelf in veiligheid te brengen en vluchtte naar het politiebureau.

Staatsliedenbuurt
Martha was een van de bekendste criminelen van Nederland. Volgens justitie verdiende hij veel geld met de handel in drugs. Hij wordt gezien als de spil in de onderwereldoorlog die Amsterdam de afgelopen jaren in zijn greep heeft en waarin verschillende doden vielen. Hij zou ook een rol hebben gespeeld bij de schietpartij in de Staatsliedenbuurt, in december 2012.

De liquidatiereeks in de Amsterdamse onderwereld begon 18 oktober 2012 met de moord op Martha's vriend Najeb Bouhbouh. Die werd door twee mannen doodgeschoten voor een hotel in Antwerpen. Zowel de onderwereld als justitie houdt de groepering rond crimineel Benaouf A. verantwoordelijk voor die moord.

Twee weken nadat Bouhbouh in Antwerpen was geliquideerd, werden Gwenette Martha en drie anderen op de Dam gearresteerd met onder meer wapens en spullen die als vermomming kunnen dienen. Martha, een jeugdvriend en criminele compagnon van Bouhbouh, had een briefje bij zich waarop het kenteken stond van de auto waarin Benaouf A. vaak reed. Het Openbaar Ministerie denkt dat de vier A. wilden vermoorden uit wraak voor de moord op Bouhbouh.

De schietpartij in de Staatsliedenbuurt, zo'n twee maanden na de arrestatie van Martha, zou een vergelding zijn geweest voor de dood van Bouhbouh. A. zou het doelwit zijn geweest. Hij wist te ontsnappen, maar Saïd el Yazidi en Youssef Lkhorf, twee jonge Marokkanen, kwamen om het leven. Na de schietpartij schoten de vluchtende daders met zware wapens op twee motoragenten, die dat ternauwernood overleefden. Voor de schietpartij zijn sindsdien verschillende personen aangehouden.

In 2008 werd Martha landelijk gezocht nadat hij op spectaculaire wijze wist te ontsnappen uit het Huis van Bewaring.

In 2010 werd Martha veroordeeld tot acht jaar cel voor witwassen, heroïnehandel en betrokkenheid bij het in elkaar slaan van een vrouw en haar neef. In een ontnemingsvordering eiste justitie 17 miljoen euro van Martha, geld dat hij zou hebben verdiend met de handel in drugs.

Hij werd door het Hof in vrijheid gesteld in afwachting van het hoger beroep, maar hij mocht Nederland niet verlaten. Daartegen protesteerde Martha, die zei bezorgd te zijn over zijn veiligheid in Nederland.

undefined

Politieonderzoek op het plaats delict in Amstelveen Beeld anp
Politieonderzoek op het plaats delict in AmstelveenBeeld anp
Het lichaam van Martha ligt nog op straat terwijl de politie onderzoek doet. Beeld Eigen foto
Het lichaam van Martha ligt nog op straat terwijl de politie onderzoek doet.Beeld Eigen foto
De locatie van het plaats delict. Beeld Chantal van Wessel
De locatie van het plaats delict.Beeld Chantal van Wessel
De uitgebrande auto van de daders, aan de Venserweg in Diemen. Beeld Amaury Miller
De uitgebrande auto van de daders, aan de Venserweg in Diemen.Beeld Amaury Miller
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden