GVB wil op groene stroom uit eigen land rijden

Het GVB wil zijn trams en metro's vanaf volgend jaar helemaal op groene stroom uit eigen land laten rijden.

Het GVB heeft het liefst energie uit de Amsterdamse regio. Beeld anp

Dat staat in de aanbesteding die het GVB vrijdag heeft uitgeschreven voor de komende tien jaar. Daarbij gaat het om grote hoeveelheden: vanaf 2022 denkt het GVB maar liefst 190 gigawattuur per jaar te verbruiken, ongeveer hetzelfde als 55.000 huishoudens.

Volgend jaar denkt het GVB 166 gigawattuur nodig te hebben. De komende jaren stijgt het stroomverbruik van het ov-bedrijf nog flink door de ingebruikname van de Noord/Zuidlijn en doordat bussen elektrisch worden.

Het GVB noemt zichzelf graag de eerste stadsvervoerder die overging op groene stroom. De trams en metro's van het GVB rijden al jaren op groene stroom, maar tot dusver ging het om elektriciteit van afvalenergiebedrijf AEB en om stroom van fossiele-energiereus E-on die werd vergroend met certificaten.

Sjoemelstroom
Op die laatste methode om groene stroom in te kopen is de voorbije jaren veel kritiek gekomen. Net als bij 'sjoemelstroom' die groen mag heten omdat energiebedrijven daarvoor goedkoop de certificaten van elektriciteit uit Noorse waterkrachtcentrales opkopen, zorgt dit op geen enkele manier voor nieuwe duurzame energie.

De gemeenteraad besloot daarom ook al om de 380 gigawattuur die de gemeente per jaar verbruikt te vergroenen met certificaten van elektriciteit uit Nederlandse windmolens.

Het GVB wil nu nog verder gaan. De nieuwe stroomleverancier moet zorgen voor zoveel mogelijk extra opwek van duurzame energie, dus van energiebronnen die na 2018 zijn bijgebouwd. Daarbij mag het gaan om windmolens, zonnepanelen en biomassacentrales, maar dan weer niet om stroom opgewekt door biomassa die is meegestookt in kolencentrales.

Regio
Daarbij heeft het GVB het liefst energie uit de Amsterdamse regio. Ook wordt aan energiebedrijven die meedingen naar het grote stroomcontract gevraagd om een 'showcaseproject' op het gebied van de energietransitie binnen het verzorgingsgebied van het GVB.

Het GVB snapt ook wel dat het niet al volgend jaar lukt om helemaal over te schakelen op nieuwgebouwde energieopwekkers. Uiterlijk in 2028 moet alle stroom afkomstig zijn van nieuw toegevoegde duurzame energiebronnen. In 2023 moet dat gelden voor tenminste 40 procent van de stroom.

Overigens waarschuwen de energiebedrijven dat het helpt als de 'showcase' ook uit Noord-Holland of Flevoland mag komen. Ook waarschuwen ze dat de energie waarschijnlijk niet van windmolens zal komen, gezien de banvloek van de provincie Noord-Holland op nieuwe windparken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden