GVB-kinderkaartje duurder wegens misbruik

Het GVB heeft de prijs van een kinderkaartje met de helft verhoogd tot 3,75 euro. Doel van de maatregel is misbruik van het goedkoopste vervoerbewijs tegen te gaan.

Ook volwassenen kunnen met een kinderkaartje de poortjes van de metro openen Beeld anp
Ook volwassenen kunnen met een kinderkaartje de poortjes van de metro openenBeeld anp

Belangenorganisatie Maatschappij voor Beter OV noemt de verhoging 'belachelijk'. Voorzitter Rikus Spithorst zegt dat het GVB met de maatregel het probleem niet aanpakt.

"Grijs reizen moet je bestrijden door meer te controleren, niet door de tarieven te verhogen. Op deze manier worden reizigers die wel altijd het volle pond betalen de dupe."

Hoe vaak het tot voor kort 2,50 euro kostende kinderkaartje wordt misbruikt door volwassenen, is niet precies bekend.

Het zou gaan om 7 tot 19 procent van alle kaartjes, maar het GVB wil er niets over zeggen. "Anders worden die cijfers uit zijn verband gerukt," zegt een woordvoerder van het bedrijf.

Wegwerpkaartjes
Van alle verkochte wegwerpkaartjes, bedoeld voor mensen zonder ov-chipkaart, was vorig jaar een derde een kinderkaart. Ook volwassenen kunnen er gewoon de poortjes van de metro mee openen.

Zolang ze niet worden gecontroleerd, zijn ze goedkoper uit dan met het enkeltje van 2,90 euro (volgend jaar 3 euro). De kinderkaart is een hele dag geldig. Een GVB-dagkaart voor een volwassene kost 7,50 euro.

Het gaat het GVB niet om een ordinaire prijsverhoging, aldus de woordvoerder.

"We verlagen voor kinderen het reistarief voor de persoonlijke ov-chipkaart met 34 procent. Maar de kinderkaart blijft dus wel beschikbaar. Door die duurder te maken, hopen we een hogere drempel op te werpen tegen misbruik door volwassenen."

Spithorst van Maatschappij voor Beter OV zegt dat het GVB toch al te weinig controleert op zwart- en grijsrijden. "Daar komt bij dat deze prijsverhoging de bodem wegslaat onder de bewering van het vervoerbedrijf dat een chipkaart met zijn toegangspoortjes een goed middel is tegen zwart- en grijsrijden."

Volgens het GVB hebben meer controles niet direct zin, omdat die het vervoerbedrijf meer kosten dan ze opleveren.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden