GVB-huisje in Architectenbuurt wordt ontruimd

Het oude wachthuisje van lijn 22 in de Architectenbuurt, dat sinds april vorig jaar is bezet door buurtbewoners, wordt vanochtend ontruimd. Dat bevestigt het GVB.

null Beeld Marieke Monden
Beeld Marieke Monden

Het huisje wordt momenteel leeggehaald door een deurwaarder, terwijl politieagenten op een afstand toekijken. Buurtbewoners zeggen dat het gaat om een onrechtmatige ontruiming, omdat de gemeente eigenaar zou zijn van het huisje. Ze gaan stappen ondernemen, aldus een woordvoerder.

De gemeente ontkent eigenaar te zijn van het huisje en verwijst naar het GVB. Volgens het vervoersbedrijf is de gemeente alleen eigenaar van de grond (en dus niet van het huisje) en heeft het in die rol het vervoersbedrijf opdracht gegeven het huisje te ontruimen.

Het vervoersbedrijf meldt: 'GVB heeft de krakers diverse malen verzocht het eindhuisje te verlaten. Daar is geen gehoor aan gegeven. Net als Amsterdam-Oost draagt GVB buurtinitiatieven een warm hart toe. Het is dan ook van meet af aan de bedoeling van GVB geweest om in gezamenlijkheid een voor alle partijen bevredigende oplossing te vinden. Dat is niet gelukt.'

Huiskamer voor bewoners
Het vervoersbedrijf wil het mobiele huisje per 1 september opnieuw in gebruik nemen - niet op de huidige plek, maar op het Carrascoplein, in de buurt van station Sloterdijk. Stichting Blije buren, dat een buurthuis heeft gevestigd in het huisje, weigerde eerder echter de plek te verlaten.

Sinds december 2012 staat het GVB-personeelshuisje op de hoek van de TH. K. van Lohuizenlaan en J.M. van der Meylaan leeg. De stichting Blije Buren vestigde zich er april vorig jaar, naar eigen zeggen om krakers met kwade bedoelingen buiten de deur te houden. Wat begon als bewaking van een leeg pand, groeide uit tot een huiskamer voor bewoners van de Architectenbuurt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden