Update

GVB'ers boos om verborgen camera op toilet

ANP Beeld
ANP

AMSTERDAM - Nadat een lijnmanager van het GVB door collega's met teksten op een wc-muur met de dood werd bedreigd, heeft het GVB een camera op het betreffende toilet gehangen. GVB-personeel is verontwaardigd.

GVB'ers ontdekten de camera dinsdagavond in een wc-ruimte van buslijn 42 aan de KNSM-laan. De zogeheten spy cam, van het dure type Vista VMC 36 C/P, zat verborgen achter een luchtrooster bij de urinoirs.

Een GVB'er: ''Met die camera kun je een mier op de grond zien lopen. Dit is een inbreuk op onze privacy. Je staat zo op YouTube met je broek open.'' Onder het personeel is grote commotie ontstaan.

Sommige GVB'ers overwegen naar de politie te stappen. ''Dit lijkt heel erg op voyeurisme.''

Maar volgens de woordvoerder van het GVB is de camera geplaatst nadat op het toilet ernstige vernielingen zijn aangebracht en op de muren ernstige bedreigingen opgeschreven, waaronder doodsbedreigingen.

De woordvoerder doet geen uitspraken aan wie de bedreigingen waren gericht. De lijnmanager zelf geeft geen commentaar. De woordvoerder: ''Het GVB is verantwoordelijk voor een goede en veilige werkplek en daarom heeft de leiding actie ondernomen om de daders op te sporen.''

Volgens GVB-personeel zou de betreffende lijnmanager de camera op eigen initiatief hebben opgehangen en inmiddels ter verantwoording zijn geroepen bij de directie. De GVB-woordvoerder: ''Het GVB zelf heeft de camera opgehangen. Bovendien hebben we een protocol cameratoezicht waarin staat dat een camera is toegestaan om personeel en eigendommen in bescherming te nemen.

'' De privacy is volgens de woordvoerder niet in het geding. ''De camera is zo opgesteld dat intieme lichaamsdelen niet te zien zijn, alleen het bovenlijf. De camera is inmiddels weggehaald en alle beelden zijn gewist.''

De daders zijn niet betrapt. Volgens GVB-personeel zou de camera vanaf half maart op het toilet hebben gehangen. Een GVB'er: ''Die manager heeft heel veel mensen verneukt. Een paar mensen zijn door zijn toedoen om hele lullige redenen ontslagen.'' (HANS VAN DER BEEK)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden