Guusje ter Horst in raad Stedelijk Museum

Interieur van het Stedelijk Museum. Foto Hogers&Versluys Beeld
Interieur van het Stedelijk Museum. Foto Hogers&Versluys

AMSTERDAM - Oud-minister en voormalig burgemeester Guusje ter Horst en kunstenaar Willem de Rooij zijn benoemd tot lid van de raad van toezicht van het Stedelijk Museum in Amsterdam. Dat maakte de raad woensdag bekend. ''Daarmee is de raad van toezicht versterkt met politieke ervaring en een gezaghebbende kunstenaar.''

Ter Horst (1952) was de afgelopen jaren minister van Binnenlandse Zaken en van 2001-2007 burgemeester van Nijmegen. Eerder zat ze voor de PvdA in de Amsterdamse gemeenteraad. Sinds dit jaar is zij voorzitter van de HBO-raad.

De Rooij (1969) participeerde in verscheidene thematentoonstellingen van het Stedelijk. Hij is volgens het museum ''één van de meest toonaangevende kunstenaars in Nederland, die in zijn werk het spanningsveld onderzoekt tussen maatschappelijk en politiek bewuste kunst enerzijds en autonome verbeeldingskracht anderzijds''.

Tot de andere leden van de raad van toezicht behoren Alexander Ribbink (voorzitter) en prins Constantijn.

Het Mauritshuis in Den Haag maakte bekend dat Alex Wynaendts is benoemd tot voorzitter van de raad van toezicht van het museum. Wynaendts (50) is meer dan 25 jaar werkzaam in de internationale financiële wereld en de verzekeringssector. Sinds 2002 is hij betrokken bij de Stichting Vrienden van het Mauritshuis.

Panorama Mesdag in Den Haag heeft Jan Holsboer benoemd tot voorzitter van de raad van bestuur. De 64-jarige Holsboer was actief in het bedrijfsleven en zal het museum de komende twee jaar belangeloos leiden. Het oudste panorama ter wereld werd de afgelopen honderd jaar exclusief bestuurd vanuit de familie van de oprichter. ''Graag zal ik het museum met zijn directie en de familie-aandeelhouders assisteren bij de succesvolle overgang naar de volgende eeuw van zijn bestaan'', aldus Holsboer. (ANP)

Guusje ter Horst. Foto Arenda Oomen Beeld
Guusje ter Horst. Foto Arenda Oomen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden