Gunning: 'We moeten ons realiseren dat misbruik bestaat'

Commissievoorzitter Louise Gunning-Schepers. Beeld anp
Commissievoorzitter Louise Gunning-Schepers.Beeld anp

De commissie Gunning heeft vrijdag haar rapport gepresenteerd over de Amsterdamse zedenzaak. Vijf vragen aan voorzitter Louise Gunning-Schepers.

U constateert dat een aantal zaken beter kan in de kinderopvang. Wat zijn de belangrijkste?
Drie dingen zijn echt belangrijk. Personeel moet goed gescreend worden. Alleen mensen die echt in de kinderopvang willen werken en bereid zijn verantwoordelijkheid te nemen, moeten het doen. Ook vind ik het ontzettend belangrijk dat we voorkomen dat volwassenen makkelijk met kinderen alleen kunnen zijn. En ik denk dat je een systeem moet hebben waarin signalen dat iets niet in orde is bij elkaar komen. Want alleen als je signalen stapelt, hebben ze de kracht om mensen aan te zetten tot actie.

De commissie is kritisch over de directie van kinderdagverblijf Het Hofnarretje. Wat heeft die fout gedaan?
In het systeem zoals wij het nu hebben, zou een directeur moeten zorgen dat de drie genoemde punten geoperationaliseerd worden. Gelukkig zijn er een heleboel kinderdagverblijven die dat ook goed geregeld hebben. In Het Hofnarretje hebben we dat niet aangetroffen.

U constateert dat we allemaal - van crèchemedewerkers tot ouders - te weinig bedacht zijn op kindermisbruik. Hoe komt dat?
Ik denk dat het heel logisch is. Seksueel misbruik bij zulke jonge kinderen komt gelukkig zelden voor. We vinden het ook akelig. Ik kan me dan ook goed voorstellen dat als er signalen van misbruik bij een kind zijn zoals buikpijn, dat dat niet als eerste bij je opkomt.

Robert M. zou ook kinderen hebben misbruikt tijdens zijn werk als babysitter. Wat zijn daar uw conclusies over?
Bij oppascentrales is het veel ingewikkelder dan bij kinderdagverblijven. Daar heb je eigenlijk te maken met een privécontract tussen ouders en oppas. Wij zouden graag willen dat ouders zich ervan bewust zijn dat ze daar een zeker risico lopen. Daarom moet je ook zelf screenen wie je als oppas aanneemt. Vertrouw er niet op dat zo'n internetoppascentrale dat voor jou doet.

Wat hoopt u dat uw rapport teweegbrengt?
De grootste belemmering om deze zedenzaak eerder aan het licht te brengen, was misschien wel dat wij allemaal seksueel misbruik van hele kleine kinderen akelig vinden en ons dat niet goed kunnen voorstellen. Toch is het belangrijk je te realiseren dat het bestaat als je in de kinderopvang werkt. Als ons rapport eraan kan bijdragen dat het wat makkelijker wordt om dat onder ogen te zien, heeft het misschien al zijn belangrijkste bijdrage geleverd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden