Gunning en Marcouch staan op PvdA-lijst van kandidaatwethouders

Louise Gunning, bestuursvoorzitter van de Universiteit van Amsterdam, en PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch staan op een PvdA-lijst van kandidaatwethouders die circuleert in de Sto­pera.

Elisa Hermanides
Ahmed Marcouch zou ongelukkig zijn in Den Haag Beeld anp
Ahmed Marcouch zou ongelukkig zijn in Den HaagBeeld anp

Marcouch zegt dat hij de lijst niet kent en dat hij met veel passie aan het werk is als Tweede Kamerlid. Volgens ingewijden wil de PvdA hem echter graag aantrekken als wethouder Wonen. Een woordvoerder van Gunning laat weten dat het wethouderschap voor Gunning niet aan de orde is. De PvdA Amsterdam wil niet reageren.

Stemmentrekkers
Met Gunning als wethouder zou de PvdA een zwaargewicht naar het stadsbestuur halen. De als arts opgeleide Gunning deed bestuurlijke ervaring op als bestuursvoorzitter bij het AMC en werd in 2012 voorzitter van het college van de UvA. Vorig jaar werd zij kroonlid van de SER. De vraag is wel of Gunning met haar cv niet liever een post als minister ambieert.

Van Marcouch wordt gezegd dat hij niet helemaal gelukkig is in Den Haag. De voormalige politieman en stadsdeelvoorzitter van Slotervaart, die erom bekend stond de problemen met allochtonen voortvarend op te pakken, is een enorme stemmentrekker. In 2010 kwam hij met 12.000 voorkeurstemmen in de gemeenteraad. Datzelfde jaar verruilde hij na verkiezingen Amsterdam voor de landelijke politiek.

Verrassingen
Op het lijstje staan verder de namen van advocaat bij Allen Overy Hendrik Jan Biemond, consultant Ila Kasem en corporatiedirecteur Anne Wilbers. Zij reageren allen verbaasd dat hun naam op een PvdA-lijst prijkt.

Minder verrassende namen zijn die van PvdA-lijsttrekker en huidige wethouder Pieter Hilhorst, huidige PvdA-fractievoorzitter in de raad Marjolein Moorman en nummer vier op de kandidatenlijst Dennis Boutkan, oud-voorzitter van het COC. Ook de naam van Frank de Wolf, directeur van Crucell Vaccine Initiative en ex-fractievoorzitter van de PvdA Amsterdam, komt niet uit de lucht vallen.

Stadsdeelvoorzitter Achmed Baâ­doud staat eveneens op de lijst, maar hij zegt in een reactie dat hij toch echt in de race is voor stadsdeel Nieuw-West.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden