Plus

Guido Weijers en Eric Wiebes op duurzame tour: 'Waarom kan het niet nú?'

Na een sombere brief in Het Parool werd cabaretier Guido Weijers uitgenodigd door klimaatminister Eric Wiebes voor een tour langs de pioniers van de schone, duurzame energie.

Bart van Zoelen
Minister Wiebes (tweede van links) en Guido Weijers (r) bezoeken een geothermieboorpunt in Den Haag Beeld Pierre Crom
Minister Wiebes (tweede van links) en Guido Weijers (r) bezoeken een geothermieboorpunt in Den HaagBeeld Pierre Crom

Waterstof in poedervorm - brandstof die niet alleen schoon is, maar ook gemakkelijk te vervoeren en op te slaan. "Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn," zegt cabaretier Guido Weijers aarzelend. Maar Klimaatminister Eric Wiebes ziet het al helemaal zitten.

Bij de overgang op duurzame brandstoffen blijft de luchtvaart nu buiten schot en waterstof in poedervorm zou een groene bijdrage kunnen leveren. "Er is geen alternatief voor kerosine, immers," citeert hij de vliegtuiglobby. Vandaar zijn vraag: "Kan het ook in een straalmotor?"

De bedrijven achter H2Fuel, een Nederlandse uitvinding, zien mogelijkheden voor allerlei vervoermiddelen en dus ook voor de luchtvaart. In zware graafmachines is werken met de verbinding van waterstof met het chemische element boor al uitgeprobeerd. "Caterpillar doet dit al." Wiebes: "Immers is verleden tijd!"

Het is een ongewoon stel, de sombere cabaretier en de altijd opgewekte minister. Samen zijn ze op werkbezoek na een brief van Weijers in Het Parool. Daarin sprak hij Wiebes rechtstreeks aan op de trage overgang naar een schone, groene economie.

Als we niet snel ons leven beteren, blijft de aarde 'kaal en leeggeplukt' achter, schreef Weijers.

De minister antwoordde en nodigde Weijers uit voor een rondgang langs de pioniers van de duurzame energie. "Het is geen kwestie van: we doen dit even. Daarvoor zijn bloed, zweet en tranen nodig."

Warm water oppompen
Maar Weijers heeft haast. Steeds is zijn vraag: waarom niet nú? Mooi, die nieuwe technieken, maar waarom worden ze nog niet wijd en zijd toegepast?

Woensdag eerder op de dag waren ze samen in Den Haag bij de eerste woningen die zullen worden verwarmd door geothermie, aardwarmte.

Herkenbaar voor Weijers: hij heeft zijn huis energiezuinig gemaakt met warmte-koudeopslag honderd meter onder zijn huis. In Den Haag gaat het om boorputten van 2 kilometer diep.

Ook geothermie gaat met vallen en opstaan. Het bedrijf dat in Den Haag de boorputten sloeg, ging failliet. Het water dat met 76 graden Celsius wordt opgepompt kan dertig jaar lang honderden woningen verwarmen, maar dat vergt uiterst risicovolle investeringen.

"Voor je zeker weet dat het werkt, heb je al 8 miljoen euro uitgegeven," zegt Saskia Hagedoorn, directeur van Hydreco, een van de drie ­bedrijven die de Haagse aardwarmteputten overnamen.

Gi-gan-ti-sche taak
En toch is het nodig. Wiebes wijst om zich heen naar de verouderde portiekflats. "Tot 2050 moeten we 7,5 miljoen bestaande woningen energiezuinig maken." Dat kan niet allemaal op de manier waarop Weijers zijn eigen huis heeft verduurzaamd. "Een gi-gan-ti-sche taak," zegt Wiebes.

Meteen verwijst hij naar de verbazing die Weijers liet doorklinken in zijn brief, dat de minister zowel verantwoordelijk is voor Economische Zaken als Klimaat. "Weet je wat een ander woord is voor gigantische taak? Banen!"

Guido Weijers is toch niet helemaal gerustgesteld. "Deze schone technieken zijn natuurlijk prachtig, maar wat doet de politiek om ze te stimuleren?"

Op zijn beurt is de minister blij met het ongeduld van de cabaretier. "Waarom niet nú, is een belangrijke vraag. Die moeten we ons blijven stellen."

2

In Den Haag wordt aardwarmte gebruikt om huizen te verwarmen. Daar zijn boorputten van 2 kilometer diep voor nodig.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden