Guerrilla Games blijft in Centrum

Screenshot van de website van Killzone. Beeld
Screenshot van de website van Killzone.

AMSTERDAM - Spelbedrijf Guerrilla Games blijft aan de Amsterdamse Herengracht gevestigd. Het bedrijf, onderdeel van Sony, dreigde met vertrek uit de grachtengordel vanwege de gebrekkige stroomvoorziening.

Guerrilla Games is vooral bekend van de Killzoneschietspellen voor de Playstationspelcomputers. Bij het bedrijf, gevestigd in twee grachtenpanden op een steenworp afstand van het Koningsplein, werken 140 mensen.

Om games te ontwikkelen, heeft het bedrijf meer stroom nodig dan het nu kan krijgen. Bij de ontwikkeling van Killzone 2, dat eerder dit jaar uitkwam, was de stroombehoefte zo groot, dat het bedrijf een enorm dieselaggregaat in zijn achtertuin liet neerzetten - met overlast voor omwonenden tot gevolg.

Een definitieve oplossing moest in één van de grachtenpanden komen: een extra transformator. Daarvoor diende wel een kleine aanpassing aan de monumentale gevel te komen: een raam moest worden veranderd in een toegangsdeur.

Guerrilla kreeg overal toestemming en vergunningen voor, behalve voor de deur, de Monumentencomissie van de gemeente stak er een stokje voor. De stroomvoorziening van het bedrijf kwam daardoor zozeer in het gedrang, dat Guerrilla dreigde met vertrek.

''Er komt een moment dat we een keuze moeten maken,'' zei directeur Hermen Hulst in februari in deze krant. ''Als het niet lukt, gaan we weg uit de binnenstad. ''

''De gemeente is daarna afgekomen,'' zegt Hulst nu. ''Twee weken geleden is de vergunning op papier hier alsnog binnengekomen. De benodigde apparatuur is inmiddels besteld.'' Die zal binnen enkele maanden geïnstalleerd worden.

Vooruitlopend daarop worden nu de computersystemen uitgebreid en wordt airconditioning in het gebouw geïnstalleerd - bedoeld om de medewerkers, maar vooral de krachtige computerapparatuur, koel te houden. De nieuwe transformator stelt Guerrilla ook in staat in de kantoren desnoods tot tweehonderd mensen te laten werken.

De aanpassing is snel nodig voor nieuwe games waaraan Guerrilla werkt. Welke dat zijn, houdt de Sonydochter voorlopig nog geheim. (HERMAN STIL)

www.guerrilla-games.com
www.killzone.com

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden