PlusColumn

Gudelj heeft ondervonden dat internet het geheugen van een olifant heeft

Menno Pot Beeld Wolff
Menno PotBeeld Wolff

Als Ajaxsup­porter wil je ­alles over je club weten. ­Althans, dat dacht ik altijd, maar inmiddels weet ik dat zelfs Ajaxhonger zijn grenzen kent. Dat besef drong zich op toen ik een Instagramfoto zag waarop Nemanja Gudelj en Anwar El Ghazi hun benen stonden te scheren.

Dat wil je niet, als supporter: spelers van je favoriete voetbalclub die op internet staan te doen wat je vroeger je moeder en je zus onder de douche zag doen. Je wilt ook geen ­foto's van Ajaxspelers met een hoofd vol krulspelden, lezend in de Margriet.

Eigenlijk waren het twee ­foto's. Afzender: Gudelj. Eentje van zijn eigen met scheerschuim ingesmeerde onderstel ('Gladjessss') en eentje met de ingezeepte benen van El Ghazi ('Brat El Ghazi doet meeee').

Beide spelers zijn nu uit de Ajaxselectie gezet. Niet omdat ze hun benen scheren, trouwens. Ze hebben ondervonden dat het internet het geheugen van een olifant heeft: de kiekjes van hun knusse scheeronderonsje doken prompt weer op.

Van Gudelj circuleert ook een collage van vier foto's waarop hij ontspannen op een divan zit: kijk, zo veel moeite heeft hij er niet mee om op de bank te zitten! En dan is er nog dat interview uit het archief van Ajax TV: "Van concurrentie word je alleen maar beter. Ik houd van vechten voor mijn plek."

Alleen Donald Trump werd nog vinniger om zijn oren geslagen met oude foto's en uitspraken dan Nemanja Gudelj. Je hoefde ze niet voor joker te zetten; dat deden ze met terugwerkende kracht gewoon zelf. Lang leve de digitale knipselmap van Google.

Toen de Amsterdam Arena twintig werd, bracht Copa een speciaal Arena T-shirt op de markt. Opdruk: 'This is my church. This is where I heal
my hurts', een songtekst van Faithless.

Mag u raden welke Ajacied in de Copacatalogus dat shirt om de tors draagt. Hij had zich voor die foto wel even mogen scheren trouwens.

Reageren? m.pot@parool.nl

Menno Pot is popjournalist, voetbalschrijver en Ajacied. Hij schreef drie boeken over Ajax: Vak 127, Sporen van Ajax en het zojuist verschenen 101 dingen die je weten moet over Ajax. Iedere donderdag verschijnt hier zijn column.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden