Guantánamo binnen 2 jaar dicht

Hoe Obama de 250 gevangenen van Guantánamo wil berechten, maakt hij niet duidelijk in Time, dat hem koos tot 'Persoon van het Jaar' voor 2008. Foto EPA/Mandel Ngan Beeld
Hoe Obama de 250 gevangenen van Guantánamo wil berechten, maakt hij niet duidelijk in Time, dat hem koos tot 'Persoon van het Jaar' voor 2008. Foto EPA/Mandel Ngan

WASHINGTON - Barack Obama is van plan de gevangenis in Guantánamo binnen twee jaar te sluiten. Hij zal het martelen van terreurverdachten 'duidelijk beëindigen'. Obama, die 20 januari zal worden beëdigd, zegt in het weekblad Time dat hij in de eerste twee jaar van zijn regering 'het evenwicht tussen veiligheidseisen en grondrechten wil herstellen'.

Naast het sluiten van Guantánamo, waar nog steeds ongeveer 250 van terrorisme verdachte mensen worden vastgehouden, noemt Obama als prioriteiten ook het terugkeren van de Amerikaanse troepen uit Irak en het herstel van het gezag van internationale instellingen, onder meer om de klimaatsverandering tegen te gaan.

Hoe Obama de 250 gevangenen van Guantánamo wil berechten, maakt hij niet duidelijk in Time, dat hem koos tot 'Persoon van het Jaar' voor 2008. Vicepresident Dick Cheney zei gisteren tegen ABC News dat Guantánamo in stand zou moeten worden gehouden tot 'de oorlog tegen het terrorisme' is afgelopen. Cheney verdedigde de harde ondervragingsmethoden waaraan terreurverdachten zijn blootgesteld, inclusief het zogeheten 'waterboarden', waarbij mensen een schijnverdrinking ondergaan.

Obama heeft gisteren het programma voor zijn inauguratie bekendgemaakt. De evangelische predikant Rick Warren, auteur van de bestseller Doelgericht leven, zal het traditionele gebed uitspreken.

Aretha Franklin zal optreden en een kwartet met onder anderen Itzhak Perlman en Yo-Yo Ma speelt een speciaal gecomponeerd stuk van John Williams. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden