Guantanamo Bay ligt Kamer zwaar op de maag

Balkenende gaf na zijn ontmoeting met de Amerikaanse president Barack Obama aan dat het kabinet bereid is na te denken over de mogelijke vraag om gevangenen van Guantanamo Bay op te vangen. Foto ANP

DEN HAAG - Door niet uit te sluiten dat Nederland gevangenen opneemt uit de omstreden gevangenis Guantanamo Bay heeft premier Jan Peter Balkenende een gevoelige snaar geraakt in de Tweede Kamer.

Balkenende gaf na zijn ontmoeting met de Amerikaanse president Barack Obama aan dat het kabinet bereid is na te denken over de mogelijke vraag om gevangenen van Guantanamo Bay op te vangen. Maar alleen als er nog een paar gevangenen overblijven en de aangekondigde sluiting van de gevangenis daardoor in gevaar komt. ''Als de sluiting vastzit op enkele gevangenen, dan zal Nederland het nog eens bezien'', aldus Balkenende dinsdag.

In Den Haag reageerden partijen woensdag verrast. Een meerderheid in de Tweede Kamer vond Guantanamo tot nu toe een probleem dat de Amerikanen zelf moeten oplossen. Op Guantanamo-gevangenen zaten de meeste partijen niet te wachten.

Braaf

Maarten Haverkamp (CDA) gaf aan dat dit voor hem nog steeds geldt. Volgens Haverkamp kan Nederland pas wat doen nadat de Verenigde Staten zelf hun verantwoordelijkheid hebben genomen en als er in Europa sprake is van een gezamenlijke aanpak. ''Maar zolang de Amerikanen zelf niet eens gevangenen op eigen grondgebied willen toelaten, is het onwaarschijnlijk dat Nederland dat wel doet'', stelde hij.

Ook Joël Voordewind (ChristenUnie) hecht aan een gezamenlijk Europees optreden. ''We moeten niet als het braafste jongetje van de klas gevangenen willen opnemen, terwijl de rest van Europa de deur dichthoudt.'' PvdA'er Martijn van Dam zei niet te begrijpen waarom Balkenende dinsdag bij zijn bezoek aan Washington een ander geluid liet horen. Hij sluit niet uit dat toezeggingen zijn gedaan omdat Balkenende onder de indruk was van de Oval Office van Obama.

Helpen

Volgens Geert Wilders (PVV) heeft Balkenende een enorme blunder gemaakt. Hij rept van een totaal gebrek aan leiderschap van Balkenende, die keihard had moeten weigeren. ''We moeten geen van die boeven hier in Nederland hebben'', aldus Wilders. Kamerlid Rita Verdonk vindt dat het gevangenenkamp moet worden gesloten. ''Maar dat is nog geen reden om mogelijke moslimterroristen naar ons land te halen.''

De oppostiepartijen D66, VVD en GroenLinks vinden dat Nederland het niet kan maken om wel aan te dringen op de sluiting van Guantanamo Bay, maar niet helpt om de druk te verminderen.

Minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) benadrukte dat het, als het zover komt, om hooguit enkele gevangenen zou gaan. Hij wil dan ook het hele dossier van de gevangenen kunnen inzien om te weten om wie het gaat. Uit een dossier kan bijvoorbeeld blijken of iemand in aanmerking komt voor een vluchtelingenstatus. Vluchtelingenwerk en Amnesty International zien dat als een optie. Ze gaan ervan uit dat Nederland alleen gevangenen opneemt die zijn vrijgelaten. ''Guantanamo Bay is een omstreden gevangenis. Zolang deze mensen niet veroordeeld zijn, kunnen zij net als andere asielzoekers in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning'', aldus Vluchtelingenwerk. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden