Gruwelijke tekeningen vertellen over het leven in Noord-Koreaanse strafkampen

'Het is verboden om zwanger te worden in het kamp. Als een vrouw toch zwanger is, wordt haar buik opengesneden door bewakers, de foetus weggegooid, en de vrouw geëxecuteerd.'

Een van de tekeningen en de vertaling van Ryanyang Beeld
Een van de tekeningen en de vertaling van Ryanyang

Dit is het onderschrift bij een tekening waarop een zwangere vrouw te zien is. Ze is naakt en geblinddoekt en staat vastgebonden aan een boom. Tegenover haar staat een man in uniform met twee messen. Naast haar, op de grond, liggen skeletten.

Het is slechts een van de vele gruwelijke tekeningen die gemaakt zouden zijn door iemand die uit een Noord-Koreaans strafkamp is ontsnapt, en ze aan de Reddit-gebruiker Ryanyang heeft gegeven. Hij heeft ze online gezet, en van vertalingen voorzien.

RyanYang schrijft te hopen dat de tekeningen zoveel mogelijk worden verspreid, omdat hij bewustzijn wil creëren over wat er in de kampen gebeurt. 'Als het groot genoeg wordt, zouden mensenrechtengroeperingen en buitenlandse regeringen druk kunnen uitoefenen op Noord-Korea om deze kampen te sluiten of hen op zijn minst dwingen de mensenrechten van de gevangenen te respecteren.'

Niet alleen politieke gevangenen
Volgens Amnesty International worden er zo'n 200.000 mensen in de strafkampen vastgehouden. Er zitten niet alleen 'politieke gevangenen', maar ook burgers die bijvoorbeeld Zuid-Koreaanse media hebben bekeken, foto's van de Kim il-Sung hebben beschadigd of hebben geprobeerd naar het buitenland te ontsnappen, en weer zijn teruggestuurd. Ook familieleden van mensen die de wet hebben overtreden, kunnen naar een kamp worden gestuurd.

De kampen zijn volledig afgesneden van de buitenwereld en het is onmogelijk om te controleren of de tekeningen daadwerkelijk weergeven hoe het leven daar binnen is. De snippers informatie die naar buiten komen, getuigen van onmenselijke omstandigheden, zoals bijvoorbeeld het boek van Shin In Geun, een van de weinigen die ooit uit een strafkamp is ontsnapt en Noord-Korea kon ontvluchten.

De afbeeldingen vertellen eenzelfde, afgrijselijk verhaal. Er zijn jonge vrouwen te zien, die door honden worden opgegeten. Kinderen die de hele dag met stenen moeten sjouwen, tot ze van uitputting in elkaar storten. Uitgemergelde gevangenen, die worden geslagen omdat ze gras proberen te eten - wat ook verboden is. En dan het einde: de lijken zonder ogen in hun kassen. 'Dat komt', zo vertelt het onderschrift, 'omdat de ogen het eerste zijn wat de ratten opvreten'.

Hieronder is een deel van de tekeningen te zien. Waarschuwing: de afbeeldingen zijn zeer expliciet.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden