Recensie

Gruwelen op de berg in Everest grijpen te weinig aan (***)

Hoe gruwelijk de gebeurtenissen ook zijn, aangrijpend wil het maar niet worden in de biografische 3D-film Everest.

Mike Peek
null Beeld YouTube
Beeld YouTube

Everest moest een film worden over de grootste tragedie die zich ooit had afgespeeld op het dak van de wereld. In 1996 vonden acht klimmers op de Mount Everest de dood tijdens een moordende sneeuwstorm. Moedertje natuur haalde dit spektakelstuk echter nog voor de première in. De afgelopen twee jaar eiste de Mount Everest liefst 35 mensenlevens. Dat is wrang, maar het sluit naadloos aan bij de moraal van het verhaal: controle over de elementen is een naïeve illusie.

Regisseur Baltasar Kormakúr wenst geen tijd te verspillen. Na een korte, zakelijke introductie gaan de klimmers naar boven. Met het zonnetje in de rug haalt een flink deel van het gezelschap de top. De daling verloopt beduidend minder voorspoedig. Donkere wolken veranderen het vriendelijke gebergte in een macaber kerkhof. Kormakúr is vooral geïnteresseerd in die doodsstrijd. Andere perspectieven, de vercommercialisering van de Mount Everest, de diepere beweeg­redenen van de personages, komen nauwelijks aan bod. Nee, we zien krachtige lijven verpulveren als beschuitjes door een combinatie van ijle lucht, uitputting en striemende vrieskou.

Dit is zo'n zeldzame film die je bij voorkeur in 3D bekijkt. Schitterende vergezichten, gapende ravijnen: hier voegt diepte werkelijk iets toe. De combinatie van echte beelden, studiowerk en computeranimatie werkt bovendien perfect.

Dit is helaas óók zo'n typische rampenfilm met een stortvloed aan personages. De klimmers krijgen veel te weinig tijd om zich tot individuen te ontpoppen. Grote actrices als Keira Knightley en Emily Watson hangen zwanger op de bank of vegen onophoudelijk tranen van hun wangen. De consequentie is dat je naar de geënsceneerde delen uit een documentaire lijkt te kijken.

Hoe gruwelijk de gebeurtenissen ook zijn, aangrijpend wil het maar niet worden. Ja, heel soms, als de Mount Everest zijn slachtoffers zelfs geestelijk overmeestert. Eén van de klimmers krijgt het tijdens de storm zo warm dat hij zijn jas uittrekt, en onmiddellijk sterft.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden