Grunberg: 'Verbieden Martijn brengt risico's met zich mee'

Het verbieden van pedofielenvereniging Martijn kan tot nare gevolgen leiden. Dat stelt schrijver Arnon Grunberg, die samen met ruim 50 andere schrijvers en bekende Nederlanders in een brief in de Volkskrant de Hoge Raad opriep om geen verbod uit te spreken.

Schrijver Arnon Grunberg Beeld ANP
Schrijver Arnon GrunbergBeeld ANP

'Het verbieden van onwenselijk geacht gedachtegoed heeft, zo leert de geschiedenis, allerlei zeer onaangename neveneffecten', laat Grunberg in een reactie weten. 'Het medicijn lijkt mij in dit geval ook kwalijker dan de ziekte. Nog afgezien van het feit dat de rechterlijke macht niet voor zedenmeester moet spelen.'

Ook schrijver A.H.J. Dautzenberg, een van de initiatiefnemers van de brief, bekritiseert de uitspraak van de Hoge Raad. 'De vereniging wordt verboden en ontbonden in het belang van de bescherming van de gezondheid en van de rechten en vrijheden van kinderen. Als 'we' hier blijkbaar zoveel zoveel belang aan hechten, waarom accepteren we dan dat jaarlijks 15.000 gevallen van kindermishandeling onbestraft blijven en waarom pakken we de belangrijkste haard van kindermisbruik niet aan: het gezin?'

Volgens Dautzenberg wordt Martijn verweten seks met kinderen te verheerlijken. 'Wat zouden pedofielen anders moeten verheerlijken? Seks met paarden?' De schrijver werd eerder lid van Martijn. Hij deed dit als protest tegen 'de heksenjacht' op pedofielen, hoewel hij het gedachtegoed niet ondersteunde.

'Vrijheid van meningsuiting aangetast'
Tot de bekende Nederlanders die de brief ondertekenden, behoren verder cabaretier Freek de Jonge, Reve-biograaf Nop Maas en de schrijvers Tommy Wieringa, Ted van Lieshout en Charlotte Mutsaers. In hun brief stellen ze dat een verbod de vrijheid van meningsuiting aantast en dat 'in het huidige tijdsgewricht' de kans nihil is dat de ideeën van Martijn grootschalig zullen worden uitgedragen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden