Plus

Grunberg in het Stedelijk: levend standbeeld en hulpverlener ineen

Arnon Grunberg 'woont' de maand mei in het Stedelijk Museum. Met kunstenaars die net in Nederland zijn, werkt hij aan het project Geef Ons Het Museum.

Grunberg aan zijn schrijftafel in het Stedelijk. 'Ik ben ook een klachtenbureau.'Beeld Dingena Mol

Het moet een ontregelend beeld zijn als je als bezoeker van het Stedelijk Museum de eerste ruimte achter de kaartjescontroleur betreedt, en daar opeens Arnon Grunberg achter een tafel ziet zitten. Wat doet de schrijver daar? Moet hij niet ergens in een kamer aan zijn romans schrijven?

In 2015 deed Grunberg mee aan de performance This Progress van kunstenaar Tino Sehgal in het Stedelijk, waarbij hij gesprekken voerde met bezoekers om dan na verloop van tijd weer te verdwijnen.

Dat vond hij zo'n interessante belevenis, dat hij meer met het Stedelijk wilde doen, en het museum een brief schreef of hij niet een maand in het museum kon komen wonen. Dat kon, alleen mag hij er, in verband met de beveiliging, niet blijven slapen.

Nieuwkomer
"Ze vroegen of ik iets met migratie wilde doen in die maand dat ik hier zou verblijven, met een groep nieuwkomers - het woord vluchteling wilden ze vermijden. Heel actueel. Het zijn allemaal kunstenaars, voornamelijk uit Syrië. En ik ben ook een nieuwkomer in dit museum."

Grunberg observeert de kunstenaars, spreekt met ze, en vervult in de ochtend samen met ze verschillende taken in het museum (ze assisteren de suppoosten en conservatoren, helpen mee in de bibliotheek en de boekhandel). In de middag werken de kunstenaars aan hun kunst en schrijft Grunberg een column voor NRC over wat hij die dag heeft meegemaakt.

Bij de plek waar de kunstenaars en plein public werken staat een bordje: 'Come and talk to me!'. Het is de bedoeling dat de bezoekers leren van de nieuwkomers, dat ze hun stem laten horen. Vandaar de titel van het project: Geef Ons Het Museum. (Op 1 juni presenteren ze hun werk.)

Grunberg zelf is ook te spreken. Als de bezoeker zijn schroom overwint en hem een vraag durft te stellen. "Ik heb al voor een moeder een van mijn boeken gesigneerd. Sommige mensen denken dat dit de informatiedesk is."

"Dan wijs ik ze vriendelijk waar de toiletten zijn. 'Is de audiotour ook in het Spaans?' is ook al gevraagd. Er was hier net een man die een verhaal over de oorlog vertelde en me een boek gaf dat hij daarover had geschreven."

"Een andere man wilde over zijn moeder vertellen. Dat mag allemaal. Je bent ook een soort dokter, een hulpverlener. Misschien is dat de taak van kunst, of van de kunstenaar. O ja, ik ben ook een klachtenbureau. Iemand vroeg me bij het museum aan te kaarten waarom het Stedelijk als enige het convenant voor honoraria voor kunstenaars nog niet had getekend."

Groepstherapie
Het Stedelijk Museum is deze maand zijn tweede huis, en hij is heel benieuwd wat dat met hem doet. "Het museum laat me vrij om te doen wat ik wil. Misschien dat ik steeds anarchistischer wordt en deze plek als kunstenaar helemaal opeis.

Ik heb een kunstenares gevraagd een performance te komen doen, en de acteur Sabri Saad el Hamus, die ooit een voorstelling heeft gedaan gebaseerd op een boek van mij, vroeg of hij daaruit niet een deel hier kan spelen.

Natuurlijk! Daarvoor is deze plek bij uitstek geschikt. Ik ga ook groepstherapie geven aan mensen die heel erg voor of tegen Europa zijn. En of heel erg voor of tegen vluchtelingen. Dat lijkt me ook heel interessant."

Nog de hele maand mei is het levende kunstwerk Arnon Grunberg live te bewonderen in het Stedelijk Museum. En kan men in gesprek gaan met de kunstenaars. En ja, de audiotour is er ook in het Spaans.

Het Stedelijk Museum is woensdag 16 mei gratis te bezoeken. Tenminste, voor iedereen die aan de kassa het codewoord 'voetnoot' noemt.

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden