Grown ups **

null Beeld

Regie: Dennis Dugan
Met: Adam Sandler, Kevin James, Rob Schneider, Chris Rock, David Spade

De vooral in Amerika populaire Adam Sandler is co-auteur, producent en ster van de komedie Grown ups. Hij omringt zich met deels vergeten veteranen uit zijn vakgebied, zoals Sylvester Stallone dat in de actiefilm The expendables deed. Met een vergelijkbaar resultaat.

Met collega's Kevin James, Chris Rock, Rob Schneider en David Spade opteert Sandler voor een lichtvoetige dosis ouwe-jongens-krentenbrood, en aan alles is te merken dat het er tijdens de opnamen reuze gezellig aan toeging.

De heren kennen elkaar al een jaar of twintig en begonnen in het stand-upcircuit, om via de tv-show Saturday Night live naar de filmindustrie in Hollywood door te stromen. Daar zijn ze de laatste jaren voorbijgestreefd door een nieuwe generatie komieken, die liever dood gevonden willen worden dan dat ze met gemakzuchtige grapjes over ouderdom, flatulentie of bemoeizuchtige schoonmoeders opdraven. Dat Chris Rock in Grown ups met een winderige schoonmoeder wordt opgezadeld is wrang, want hij was na de hoogtijdagen van Eddie Murphy jarenlang de meest provocerende zwarte Amerikaanse komiek.

In zijn scenario speelt Sandler een in Hollywood zeer succesvolle agent, die zijn vier oude schoolvrienden terugziet bij de uitvaart van hun oude basketbalcoach. Het weerzien brengt de oude jongens ertoe om weer eens ouderwets met elkaar te dollen, maar de aanwezigheid van hun kinderen, echtgenotes en de schoonmoeder voorkomt dat ze daarin ver kunnen gaan.

Het uitgangspunt herinnert aan Old school van Todd Phillips (The hangover), die aanmerkelijk beter uitpakte met het idee dat oude jongens elkaar tijdens de midlifecrisis uitdagen om de teugels nog eens te laten vieren.

Phillips beschikte over een spectaculair ontketende Will Ferrell, regisseur Dennis Dugan moet het in Grown ups doen met vijf komieken die zich routineus door een parade van mopjes met een baard werken. Kennelijk had geen van hen het gevoel dat ze zich nog moeten bewijzen, en met een opbrengst van 160 miljoen dollar in de VS haalden ze hun gelijk aan de kassa. Stallone en zijn mannen deden hetzelfde. In de bejaardenhuizen van Beverly Hills zullen de telefoons volop rinkelen: Goud van Oud is de nieuwe succesformule van Hollywood geworden. (BART VAN DER PUT)


null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden