Grote zorgen over vernieuwing in vmbo

Docenten en schoolbestuurders in het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs maken zich zorgen. Volgend schooljaar moet het vmbo in een nieuw jasje zitten, maar de voorbereidingen zijn ­verre van afgerond.

Jasper Bol
Met ingang van volgend schooljaar moeten de vernieuwingen ingevoerd zijn. Beeld Jean-Pierre Jans
Met ingang van volgend schooljaar moeten de vernieuwingen ingevoerd zijn.Beeld Jean-Pierre Jans

Het vmbo moet moderner worden, overzichtelijker voor leerlingen en makkelijker te organiseren voor scholen. Maar naarmate de vernieuwing dichterbij komt, nemen de zorgen toe. Dat blijkt uit een enquête van het project Nieuw Vmbo. Met ingang van volgend schooljaar moeten de vernieuwingen ingevoerd zijn. De theoretische leerweg van het vmbo blijft zoals het is.

De enquête werd afgenomen onder ruim 1100 mensen die werkzaam zijn op het vmbo. Ongeveer negentig procent voorziet knelpunten in de organisatie. 85 procent maakt zich zorgen over de bijscholing van docenten. Ook over het lesmateriaal, voorbeeldexamens en aansluiting op vervolgopleidingen bestaan meer zorgen dan tijdens de eerste meting in 2015.

Keuzevak
Volgens Jacqueline Kerkhoffs, van Stichting Platforms Vmbo (SPV) en projectleider bij Nieuw Vmbo, maken scholen zich vooral zorgen over de roostertechnische veranderingen. "Sommige scholen zeggen dat je minstens twintig leerlingen moet hebben om een keuzevak aan te kunnen bieden."

Maar met dit nieuwe systeem kunnen juist met minder leerlingen, meer keuzes geboden worden, zegt Kerkhoffs.

Bron: Vmbo Onderzoek/KPC Groep Beeld JV / Het Parool
Bron: Vmbo Onderzoek/KPC GroepBeeld JV / Het Parool

Om de vernieuwing 'enigszins organiseerbaar' te houden, biedt Roy de Haan, locatiedirecteur van het ­Huygens College in Amsterdam-West, vaste pakketten aan met vier keuzevakken. "We zijn druk bezig met het ontwikkelen van de programma's," zegt De Haan. Pas na de invoering wordt bekeken welke bijscholing ­nodig is. Een klein aantal docenten van één keuzevakkenpakket komen daardoor 'onderbevoegd maar wel bekwaam' voor de klas te staan.

Rooster
Op het Amsterdamse Wellant­college Linnaeus is de lesstof het grootste struikelblok. "Die is pas in mei en juni af, waardoor docenten straks een nieuw schooljaar starten, zonder alle lesstof te weten," zegt teamleider Anneke Cuppen. Ook de roosters zijn punt van zorg. "Scholen roosteren al jaren op een bepaalde manier. Als dat verandert, heeft dat gevolgen voor lokalen en de beschikbaarheid van docenten."

De VO-raad, de koepel van middelbare scholen, uitte al eerder zorgen over het budget voor de vernieuwing. "Er is alleen geld voor de meest urgente bijscholing, maar door de grote belangstelling is voor sommige profielen het beschikbare budget al op," zegt woordvoerder Linda Zeegers.

Scholingsfonds
De VO-raad pleit daarom voor een scholingsfonds voor docenten voor wie bijscholing verplicht is om hun bevoegdheid te ­houden. Daarover is de raad in ­gesprek met de minister.

Die meest urgente bijscholing wordt sinds februari gegeven. "Dat gaat over nieuwe onderwerpen, zoals het ­werken met bepaalde machines en het leren maken van apps en web­sites," zegt Kerkhoffs. Ongeveer 3200 van 5000 beroepsleraren hebben zich daarvoor gemeld, maar die bij­scholing maakt de docenten nog niet bevoegd voor de vakken. "Het doel is om docenten in ieder geval bekwaam aan de start te krijgen."

Vanaf 2017 moeten alle leraren ­bevoegd voor de klas staan, bepaalt het Nationaal Onderwijsakkoord. Volgens Kerkhoffs levert dat in het vmbo problemen op, omdat voor sommige beroepsgerichte vakken helemaal geen lerarenopleiding is. "Als er al geen opleiding voor een oud ­programma was, is dat er voor een nieuw programma al helemaal niet." Het ministerie werkt aan een overgangsregeling.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden