'Grote zorgen over gevolgen Brexit voor Amsterdam'

Jan Paternotte, fractievoorzitter van D66 in de Amsterdamse gemeenteraad, maakt zich grote zorgen over de gevolgen van de Brexit voor de Amsterdamse economie. Hij wil hierover debatteren in de raad.

Michiel Couzy
Jan Paternotte, fractievoorzitter van D66 in Amsterdam Beeld anp
Jan Paternotte, fractievoorzitter van D66 in AmsterdamBeeld anp

'Amsterdam is gebaat bij zoveel mogelijk vrijhandel, door de Brexit gaat een deel hiervan verloren. Engeland is een van onze belangrijkste handelspartners." Hij vreest voor banenverlies in de stad. "Dit is dramatisch voor de Britten, een extreme klap voor Europa en ook voor Amsterdam."

Rutger Groot Wassink van GroenLinks gelooft dat de gevolgen voor de stad mee zullen vallen. "Het zou voor ons best eens positief kunnen zijn, misschien kiezen grote bedrijven uit Londen nu voor Amsterdam. Engeland neemt een enorme sprong in het diepe, niemand weet met welke gevolgen, maar ik geloof niet dat wij hier in een nieuwe recessie terechtkomen."

Lees ook: Wat betekent de Brexit voor de Amsterdamse economie?

Marjolein Moorman (PvdA) was vrijdagochtend in gedachten vooral bij de Engelsen. "Dit is een grote schok, een drama voor de onderkant van de Britse samenleving." Ze vindt het prima om over de Brexit de debatteren in de raad, maar is nog niet uitgesproken over de gevolgen voor de stad. "Daar wil ik mij eerst in verdiepen. Amsterdam is een internationale stad, het kan alle kanten op."

Peter Kwint (SP) tast ook in het duister. "De gevolgen zijn onduidelijk. Het is in ieder geval voor het eerst dat burgers hebben aangetoond dat het Europese project geen eenrichtingsverkeer is. Het lijkt mij verstandig als de Europese Unie zich meer dienstbaar opstelt ten aanzien van de burgers."

Wethouder Kajsa Ollongren (Economische Zaken) geeft aan in nauw contact te staan met het internationale bedrijfsleven in de stad om de risico's en kansen van een Brexit te bespreken. De gevolgen voor de Amsterdamse concurrentiepositie vallen volgens haar 'nog te bezien'. "Voor de Amsterdamse economie is van belang dat we ook in de nieuwe situatie met Londen blijven samenwerken."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden