Grote zorgen om werkloze twintigers

Een groep van 140.000 twintigers dreigt tussen wal en schip te geraken. Het gaat om mensen tussen de 23 en 27 jaar die geen opleiding volgen en geen werk hebben. Volgens de MBO Raad en enkele wethouders van grote steden is nú actie nodig.

Bettine Winters
Ton Heerts: 'De bouw heeft tienduizenden mensen nodig en ook in de techniek is volop werk' Beeld anp
Ton Heerts: 'De bouw heeft tienduizenden mensen nodig en ook in de techniek is volop werk'Beeld anp

De werkloze midtwintigers zijn volgens MBO-Raadvoorzitter Ton Heerts op te delen in drie groepen. De ene groep werd tot een paar jaar geleden doorgestuurd naar sociale werkplaatsen. Sinds de sociale­werkvoorziening is afgeschaft, moeten zij met loonkostensubsidies aan het werk bij bedrijven en organisaties, maar dat is - mede door de economische crisis - niet goed gelukt.

De tweede groep heeft wel een ­diploma en werkervaring, maar is werkloos geraakt. Heerts: "Mensen die vroeg van school gingen en werk vonden in de horeca of een supermarkt, maar eruit werden gegooid op het moment dat ze op hun 23ste een volledig loon moesten krijgen."

Zonder diploma
En dan is er nog een groep die zonder diploma van school is gegaan.
Voor alle groepen geldt dat ze niet kunnen terugvallen op de bijstand, omdat die niet meer beschikbaar is voor mensen tot 27 jaar. Ze hebben soms een inkomen uit kleine, tijdelijke baantjes of uit zwart werk.

Driekwart van de groep is binnen twee à drie jaar aan een baan te ­helpen, denkt Heerts. "Door de aantrekkende ­economie is er nu de kans om deze mensen aan het werk te krijgen. Doen we niets, dan zijn zij over een paar jaar het nieuwe granieten bestand in de bijstand."

Zijn plan is de twintigers een jaar lang te scholen en te coachen en via leer-werkplekken ervaring op te laten doen. Dit moet hun kansen op een baan aanzienlijk vergroten, want werk is er genoeg.

Stoomjaar
"De bouw heeft tienduizenden mensen nodig en ook in de techniek is volop werk." De kosten voor het 'stoomjaar' schat Heerts op 8000 euro per persoon. "Een ­uitkering kost 20.000 euro per jaar."

Hij denkt dat het plan alleen kans van slagen heeft als de twintigers een-op-eenbegeleiding krijgen. "Het zijn kwetsbare jongvolwassenen die vaak problemen hebben door schulden, gebroken gezinnen en ­ander persoonlijk leed."

De wethouders van onder meer ­Amsterdam, Apeldoorn en Hengelo hebben zich al aan het plan verbonden. Heerts hoopt dat het nieuwe ­kabinet het plan ook steunt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden